Pisztácia allergia esetén a kesudióval is veszélyes lehet?

Fehérjében, rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, de nem mindenki fogyaszthatja. Aki allergiás rá, egyéni érzékenységtől függően a pisztácia mellett akár még a kesudiót is kerülnie kell.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus a Budai Allergiaközpont főorvosát a pisztácia allergia tüneteiről és kivizsgálásáról kérdeztük.

Ezért kell komolyan venni, ha a mogyorófélék allergiás tünetet okoznak

Sok élelmiszer, így a pisztácia is képes allergiás tünetet okozni, ezek különböző súlyosságúak lehetnek. Jelentkezhetnek enyhébb panaszok, mint a viszketés a bőrön és/vagy a szájüregben, csalánkiütés, vagy orrfolyás, hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, de súlyosabb tünetek is, komolyabb légzési nehézség, ajak-, nyelv-, garatduzzanat és életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

Fotó: 123rf.com

A mogyorófélék, így a pisztácia allergia esetében is magasabb az anafilaxia kockázata. Az allergiára utaló tünetekre azért is kell figyelni, mert az egyéb ételallergiákkal ellentétben a mogyorófélék gyakrabban jelentkeznek felnőttkorban is, tehát ez nem főként csak a gyermekeket érinti. A pisztácia allergia tehát bármilyen életkorban kialakulhat, és az adatok alapján az érintettek száma globális szinten, folyamatosan növekszik.

Pisztácia allergia esetén a kesudió is tüneteket okozhat

Pisztácia allergia esetén a kesudió is tüneteket okozhat.

Foto:pixabay.com

Az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt fordulhat elő, hogy olyan élelmiszer fogyasztása is panaszokat okozhat, amire nem vagyunk allergiások. A pisztácia esetében a kesudió fogyasztása jelenthet problémát, ám nem minden esetben.

pisztácia4

Foto:123rf.com

Az allergének különböző komponensekből állnak és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek – magyarázza dr. Moric Krisztina. A pisztácia esetében eddig hivatalosan öt allergén fehérjéről tudunk, ezeket a Pis v 1, Pis v 2, Pis v 3, Pis v 4 és Pis v 5 rövidítésekkel jelöljük. A kesudió keresztreakció szempontjából a pisztácia Pis v 1 és Pis v 3 (-Ana o1) nevezetű allergén fehérjének van különös jelentősége, mert kutatások alapján előbbi komponens keresztreakciót mutat a kesudió Ana o 3, Ana o1 komponensével.

Fontos tudni: így zajlik az ételallergia kivizsgálása

A Pis v 1 és Pis v 2 komponensek esetében további kockázatot jelent, hogy ha valakinél ez okozza az allergiát, akkor jellemzően szisztémás reakció, vagyis nem helyi, hanem az egész szervezetet érintő tünetek jelentkeznek.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a komponensek speciális allergiateszt, molekuláris diagnosztika segítségével vizsgálhatók. A részletes vizsgálat elvégzése mindenképp javasolt, hiszen az allergének pontos ismerete fontos információ a kezeléshez és a diétát is megkönnyítheti.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.