Parlagfű szezon orrnyálkahártya károsodás nélkül

Itt a parlagfű szezon: a levegőben ilyenkor sok milliárd számra szálldosó pollenek elől az arra érzékenyek számára menekvés nincs, de van gyors segítség, és a tünetek jelentősen enyhíthetők.

Azonban vigyázat, ha nem jól választunk terápiát, orrspray-t, orrnyálkahártyánk maradandóan károsodhat! – figyelmeztet dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyógyintézet orvosa.

Az orrnyálkahártya feladata a légutak felé tartó szennyeződések, kórokozók visszatartása. A károsodott orrnyálkahártya nem képes ennek a funkciójának maradéktalanul megfelelni, és ez fogékonyabbá tesz bizonyos betegségekre. Károsodást kiválthat idegentest okozta sérülés, helytelen személyi higiéniás szokások, veleszületett fokozott sérülékenység, idült fertőzések – és bizonyos orrcseppek, orrspray-k nem megfelelő használata.10928A parlagfű egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni, így virágzásának hetei ? melyek többé-kevésbé egybeesnek a légkört ugyancsak rengeteg pollennel megterhelő ürömfű virágba borulásával – a szénanáthások számára a folyamatos tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás időszakát jelentik, gyakran könnyezéssel és szemviszketéssel megtetézve. Ha először csap le ránk ez a megrázó, életminőségünket igencsak megrontó élmény, feltétlenül forduljunk orvoshoz, de számítsunk arra, hogy a biztos diagnózis felállításáig nagy valószínűséggel hosszan kell sorunkra várni.

A tüneteket viszont addig is csillapítani kell. Számos helyileg ható, recept nélkül is elérhető orrspray és szemcsepp áll rendelkezésre – akár ilyen átmeneti megoldásként, akár pedig a már ismert, bizonyított allergiás nátha kizárólagos vagy kombinált terápiájára.

A készítmény kiválasztásánál azonban körültekintőnek kell lenni. Amire különösen ügyeljünk: ha a szer érösszehúzó hatóanyagot tartalmaz (ilyen található a téli megfázásos időszakban gyakran használt orrcseppekben és orrspray-kben), csak nagyon rövid ideig alkalmazzuk, mert a betegtájékoztatóban megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszabb használat tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást, esetleg maradandó bajokat, pl. a szaglás képességének elvesztését idézheti elő.10929Ráadásul ezek a szerek magát az allergiás folyamatot nem gátolják, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hatnak. Így bár az orrdugulást ? legalábbis eleinte ? csökkentik, a szénanátha többi kellemetlen tünete megmarad. Ezzel szemben a kizárólag antihisztamin hatóanyagot tartalmazó (szteroid- és tartósítószermentes) orrspray a pollenek által kiváltott reakció gátlásával a szénanátha minden tünetét megszünteti, és már 6 éves kortól, akár 6 hónapon át a nyálkahártya bármiféle károsodása nélkül, biztonságosan alkalmazható.

A panaszokat gyorsan, már 15 perc múlva érezhetően csökkenti, emiatt elég akkor használnunk, ha az allergiás tüneteink jelentkeznek! Ha az allergiás szemtünetek dominálnak, akkor hasonló megfontolásból helyi hatású antihisztamin szemcsepp használható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.