Allergia maraton

A maratoni futók allergiás reakcióktól szenvedhetnek.

Miközben mintegy 40 000 futó készülődik az idei londoni maratonra, egy új tanulmány megállapította, hogy minden negyedik futó allergiás reakciókkal küszködik a nagyszabású sportesemény után. A maraton utáni szipogás nagyon gyakori panasz a futók körében, de idáig ezt a legtöbb esetben annak tudták be, hogy a komoly erőfeszítés következtében legyengült immunrendszer nem képes hatékonyan védekezni a fertőzések ellen.

A Nortumbriai Egyetem kutatói azonban megállapították, hogy a futás után jelentkező viszkető szem, orrfolyás és orrdugulás az allergia tünetei. A tavalyi londoni maratont megelőzően Dr. Paula Robson-Ansley és kutatócsapata alaposan felmérte 150 futó egészségi állapotát, majd három nappal a maraton után az önkénteseknek be kellett számolniuk, hogy milyen tüneteket tapasztaltak magukon.

shutterstock_328537361

A vizsgált futók 61%-a panaszkodott szemviszketésre és orrfolyásra, illetve dugulásra. A vérvizsgálatok során megállapították, hogy a maratonisták 35%-ában kimutatható volt az allergénspecifikus immunoglobulin E antitest. A tanulmányból az is világossá vált, hogy az allergiások közül 14% kifejezetten a fák pollenjére volt érzékeny.

A nyírfából és platánfából származó pollen szintje áprilisban a legmagasabb, épp a londoni maraton idején. A maraton utáni szipogás ártalmatlannak tűnhet, de ez akár a később kialakuló asztma, vagy légúti gyulladások előjele is lehet, mondja Dr. Robson-Ansley. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a futók 29%-a volt allergiás a fűfélék pollenjére, ami azért fontos, mert a jövő évi londoni olimpia éppen a fűfélék virágzásának idejére esik.

Forrás: