A zabra is lehetünk allergiásak?

A zab avenin nevű fehérjét tartalmaz, amely egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelzik a zaballergiát és milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz.

Nem szabad összekeverni a gluténérzékenységgel!

A zab önmagában nem tartalmaz glutént, ami az autoimmun gluténérzékenységben vagy a nem-cöliákiás gluténérzékenységben érintetteknél tüneteket okozhat. A tárolás és feldolgozás során azonban szennyeződhet gluténnal, ezért csak garantáltan gluténmentes (GM) – a csomagoláson jelölt – zabtermékeket szabad fogyasztani ilyen esetben.

Foto: webmd.com

Ha azonban valakinél nem áll fenn gluténérzékenység, vagy fennáll, de garantáltan GM zabot fogyaszt és ennek ellenére különböző panaszai jelentkeznek a zab fogyasztása kapcsán, akkor lehet, hogy zaballergia áll a háttérben.

A zaballergia tünetei jelentkezhetnek az étkezés után rövid időn belül. A korai – a zab elfogyasztását követő 2 órán belül fellépő – allergiás reakciók lehetnek:

  • csalánkiütés
  • kipirult arc
  • az ajkak, a szemek vagy az arc enyhe duzzanata
  • viszkető torok és száj
  • vizenyős szemek
  • orrfolyás vagy orrdugulás
  • hasmenés
  • hányás
  • puffadás
  • gyomorgörcsök.

 

Ritkán, de előfordulhat anafilaxiás reakció is, ami életveszélyes lehet, ha az érintett nem részesül azonnali kezelésben.

hasfájás

Fotó: 123rf.com

A korai tünetek mellett jelentkezhet késleltetett allergiás reakció is, akár 4-6 órás késéssel a zab elfogyasztását követően. Ilyen tünet lehet például az ekcéma, a reflux, gyomorfájdalom, tartós székrekedés vagy hasmenés.

Ezért ne hagyd ki a reggelit!

A zaballergia diagnózisa

Az allergia kivizsgálásának menete megegyezik az egyéb allergiákkal. A beteg alapos kikérdezését követően allergiavizsgálatot végeznek, majd ennek eredményét összevetve a beteg panaszaival megállapítják a diagnózist, vagy ha szükséges további vizsgálatokat végeznek. Szükség lehet eliminációs diétára is, ennek során egy adott ideig a zabot ki kell zárni az étkezésből, és megfigyelni, hogy változnak-e a tünetek.

Diéta és gyógyszerek

A zaballergia kezelése diétával lehetséges, vagyis a zab fogyasztását kell kerülni. Zabot több élelmiszer, például müzlik, gabonaszeletek, kenyerek és egyéb péksütemények – is tartalmazhatnak, sőt a zabfehérje néhány kozmetikumban is megtalálható. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell a termékek címkéjén a „zabot tartalmazhat” vagy „zab összetevőket használó üzemben gyártott” kifejezéseket. Érdemes dietetikussal konzultálni az étrend kialakításáról.

 

Az étrendi változtatások betartása mellett az allergológus antihisztamin tartalmú készítményeket is felírhat, a diétahiba esetén jelentkező tünetek enyhítésére. Szükség esetén az anafilaxia során életmentő adrenalin autoinjektort (önbelövős injekciót) is felírja receptre. Ezt a betegnek mindig magánál kell tartania és anafilaxia esetén a comb izomzatba beadnia.

hasfajas, kovek

Foto:123rf.com

A zab fogyasztása kapcsán dr. Moric Krisztina felhívja a figyelmet, hogy a bőrtünetek és gyomor- és bélrendszeri panaszok a lakosság 30%-át érintő nikkel allergia-szindróma tünetei is lehetnek. A kivizsgálás során tehát nemcsak a zab allergia lehetőségére, hanem erre is gondolni kell!

Forrás: Budai Allergiaközpont