5-ből 1 ember szenved tőle: így működik az allergia

Az allergia sajnos igen gyakori probléma napjainkban. Sokkal többen küzdenek valamelyik típusával, mint hinnénk, jó esetben csak enyhe tüneteik vannak. A viszketés, orrfolyás, könnyezés sokakat szenvedtet, ezért nem árt tisztában lennünk néhány alapvető információval az allergia kapcsán.

Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, ám sokak számára ez azt is jelenti, hogy a kellemes idővel együtt megjelennek kellemetlen tüneteik. Az allergia olyan probléma, melynek során az immunrendszer reagál egy általában ártalmatlan dologra. Ezek az okozók, melyeket allergéneknek hívunk, többfélék lehetnek, beleértve a pollent, a penészt, az állati szőrt, bizonyos élelmiszereket, vagy olyan dolgokat, melyek a bőrt irritálják. Az allergia sajnos gyakori. Ötből legalább egy embert érint.

Mi történik az allergiás reakció során?

Az allergia akkor kezdődik, amikor kapcsolatba kerülünk az okozójával: belélegezzük, lenyeljük vagy bőrünk hozzáér. Válaszul a szervezetünk elkezd termelni egy IgE nevű fehérjét s ez megragadja az allergént. Hisztamin és más anyagok szabadulnak fel a vérben, ezek váltják ki a tüneteket, melyeket érzékelünk.

A tünetek

Hogy ki milyen mennyiségű tünetet tapasztal, az attól is függ, milyen mértékben lett kitéve az allergénnek, levegőn, bőrön, ételen vagy akár egy rovarcsípésen át.

Nazális vagy bőr allergia esetén a tünetek közé sorolható a viszkető, könnyező szem, a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, kiütések, a fáradtság érzés – sőt akár betegnek is érezhetjük magunkat -, valamint a csalánkiütés, kiemelkedő vörös foltokkal.

allergia

Az élelmiszerallergia gyomorgörcsöket, hányást és hasmenést okozhat.

Ha rovarcsípés az allergia kiváltója, duzzanat, pirosság és fájdalom jelentkezik a csípés helyén, a tünetek az enyhétől a súlyosig változhatnak. A legtöbb hamar elmúlik, miután már nem vagyunk kitéve a csípésnek. Az enyhe tüneteket alig lehet észrevenni, csak egy kicsit furcsán érezzük magunkat. Közepes tünetek esetén akár betegség-érzetünk is lehet, mintha csak influenzásak lennénk. A súlyos allergiás reakciók extrémnek számítanak.

Az anafilaxia

A legtöbb súlyos allergiás reakció neve anafilaxia és az egész testet érinti. Az allergia tünetek közé tartoznak a csalánkiütések mindenütt, a zihálás és nehézlégzés, rekedtség, szorító érzés a torokban, bizsergés tapasztalása a kezeken, lábakon, ajkakon és a fejbőrön.

Az anafilaxia életveszélyes állapot, ezért azonnal mentőt kell hívni a tünetek esetén. Ha van adrenalin auto-injektorunk, használjuk és ismételjük meg alkalmazását 5, illetve 15 perc után, ha közérzetünk nem javul. Ennek ellenére is szükségünk van orvosi ellátásra, még akkor is, ha a tünetek látszólag múlóban vannak, ugyanis késleltetett reakció is előfordulhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php