Jó tudni – Gyümölcsök, déligyümölcsök kalóriatartalma

A friss gyümölcsök többségének szárazanyag- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a gyümölcsök fogyasztásakor csekély az energiabevitel. Ha diétázni szeretnénk, hasznos, ha tisztában vagyunk az egyes gyümölcsök, olajos magvak, déligyümölcsök beltartalmi értékeivel. Kalóriatáblázat.

 

A gyümölcsök táplálkozásbiológiai értéke alapvetően alkotórészei összetételétől, azok mennyiségétől és minőségétől függ. A gyümölcsfogyasztás egészségvédő és megőrző hatása azonban nem vezethető vissza egyes alkotórészekre, mert azok a gyümölcsök beltartalmi anyagainak összetett, kumulatív hatásaként érvényesülnek.

 

KALÓRIATÁBLÁZAT

gyumolcsok_kaloriatartalma

(Forrás: Gyümölcstermesztési alapismeretek Tk)

Alacsony kalóriatartalmú gyümölcsök

  • Citrom
  • Málna
  • Alma
  • Szeder
  • Piros ribiszke
  • Grapefruit

A bogyós gyümölcsök kalóriatartalma alacsony, viszont színüknek köszönhetően sok bennük az antioxidáns.

A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme, a tudomány mai állása szerint a napi élelmünk felét ajánlott zöldségek és gyümölcsök formájában elfogyasztanunk. 

Melyik déligyümölcsben van a legtöbb vitamin?

Magas kalóriatartalmú gyümölcsök

  • Banán
  • Gesztenye
  • Mandula
  • Pisztácia
  • Dió
  • Mogyoró

 

Az olajos magvakkal vigyázzunk diéta során, mindegyiknek magas a kalóriatartalma, de egy-két szemet érdemes bekapnunk, mivel igazi tápanyagbombák: proteinrostokE-vitaminásványi anyagok (cink, vas, szelén, magnézium, kalcium), esszenciális zsírsavak is gazdagon fellelhető bennük.

Forrás: edenkert.hu