Melyik déligyümölcsben van a legtöbb vitamin?

A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme, a tudomány mai állása szerint a napi élelmünk felét ajánlott zöldségek és gyümölcsök formájában elfogyasztanunk. 

Miért olyan egészségesek a gyümölcsök?

  • A gyümölcsök többségének összetétele harmonikus, az emberi szervezet számára létfontosságú anyagokat tartalmaz
  • A gyümölcsfogyasztásnak általános anyagcsere-élénkítő és friss közérzetet nyújtó hatása mutatkozik, amelyben jelentős szerepet tölt be a gyümölcsök nagy szervessav- és ásványianyag-tartalma.
  • Az emberi szervezet kitűnően hasznosítja a gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalmát.
  • A gyümölcsök makro-, és mikroelemeket is tartalmazna, makroelemek közül jelentősebb a kálium, a foszfor, a kalcium és a magnézium.
  • A létfontosságú mikroelemek egész sora megtalálható a gyümölcsben, a vas és cink viszonylag nagy mennyiségben, amelyek az enzimek fontos alkotó részei.
  • Az ásványi anyagok elősegítik a sejtekben a sav-bázis egyensúly fenntartását.
kiwi

Foto:pixabay.com

A kivi az egyik legjobb C-vitamin forrás

 

  • A gyümölcsök gazdagok vitaminokban, különösen C-vitaminban.
  • A vitaminoknak kiemelkedő szerepük van az immunrendszer működésének megőrzésében és az ellenálló képesség növelésében, így az egészség fenntartásában.
  • Leghatékonyabban a természetben előállított antioxidáns vitaminok és enzimek képesek lekötni az egészséget károsító, ún. szabad gyököket, melynek forrásai a gyümölcsök és zöldségek!

Déligyümölcsök vitamintartalma

Déligyümölcs C (aszkorbinsav) mg

B1 (tiamin)

B2 (riboflavin) B6 (piridoxin)mg E (tokoferol) mg Folsav
Banán 10 160 80 0,25 0,2 13
Narancs 50 70 40 0,06 0,2 17
Mandarin 42 50 30 0,02   4,6
Kivi 85 27 25 0,063 0.86 36
Citrom 45 60 20 0,07 0,8 4
Grapefruit 40 40 20 0,02 0,3 7
Ananász 20 80 20 0,07 0,1 6
Avokádó 10   13 0,257 2,5 81
Gránátalma 10,2   53 0,075 0,6 38
ananasz1

Foto:123rf.com

A vitamintartalom fokozatosan csökken

A zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma éretten a legmagasabb, ha házikertben termesztjük ez egybe eshet a szüret időpontjával. Ettől a pillanattól fogva azonban folyamatosan veszítenek az értékes anyagokból. Egozikus- és déli gyümölcsök esetén azonban a betakarítás a teljes érés előtt történik, hogy a gyümökcs a szállítás és a hosszas tárolást túlélje, ezért itt már a kezdeti vitamintartalom sem biztos, hogy eléri a táblázatban megadott értékeket.

Miért alacsonyabb a vitamintartalma a mai gyümölcsöknek, zöldségeknek?

Kutatások szerint ötven évvel ezelőtt akár 40-50%-kal több vitamint, ásványi anyagot, vasat, cinket és magnéziumot tartalmaztak a zöldségek, gyümölcsök.

Ennek oka a nagyüzemi mezőgazdaság, melynek célja, hogy minél több termést takarítsanak be a lehető legrövidebb idő alatt. Az intenzív termesztés hatása, hogy a növényeknek nincs elegendő idejük, hogy felszívják és beépítsék a talajból a számukra értékes tápanyagokat. A talaj pedig a folyamatos kihasználtságtól fokozatosan kimerül.

 

Mikor érdemes déligyümölcsöket fogyasztanunk?

A télen kedvelt citrusfélék a szüreteléstől számított több héten át megőrzik értékes anyagaik 90%-át, így ebben az időszakban érdemes több narancsot, citromot és grépfrútot fogyasztani. A C-vitamin-tartalmuk azonban már a szobahőmérsékleten való tárolás során is folyamatosan csökken. Minél alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk ezeket az élelmiszereket, annál tovább megőrzik vitamintartalmukat.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.