A nap okozta bőrelváltozásokról

Nyáron az embert gyakran elkapja a hév, és el sem tud szabadulni a napsugarak elől. Víz mellett, vagy akár pont benne pláne nem érezni a nap égető hatását.

Nem is pont a napozással, hanem ennek mennyiségével, és az időintervallumokkal lehet probléma.

Nyáron nem csak a leglátványosabb bőrelváltozásokat (barnulást, leégést) érdemes szemmel tartani; anyajegyeinkre külön figyeljünk oda.

A legveszélyesebb bőrrákfajta a melanoma malignum mely festéksejtekből indul ki, és áttétképzésre hajlamos. Az elmúlt 30 évben gyakorisága drámai növekedést mutatott. Kialakulásában nagy szerepet játszik az UV sugárzás, főként a gyermekkorban elszenvedett napégés.1012Akárhogy is eltűnnek leégés után idővel a tünetek, a bőr sosem felejt. Az esetek 30 százalékában anyajegyből indul ki, azonban a korábban ép bőrön is kialakulhat. Ezért kiemelt fontosságú az anyajegyek szűrővizsgálata és az újonnan képződő bőrelváltozások vizsgálata.

A melanoma az egyéb ráktípusok közül is az egyik legveszélyesebb. Ne csak méret, és színbeli elváltozások esetén kezdjünk el gyanakodni. A korábbi szabály, miszerint akkor kell orvoshoz fordulni mikor az anyajegy növekszik, színe megváltozik vagy vérzik; idejétmúlt. Ezen eseteknél általában már rosszindulatú elfajulás áll fenn. Ezért ennél korábbi stádiumban kell kiszűrni és eltávolítani a gyanús anyajegyeket. Érdemes minél hamarabb időpontot egyeztetni megbízható bőrgyógyász szakorvosunknál.

A túlnyomórészt UVA hullámhosszúságú fényt kibocsátó szoláriumok is hajlamosítanak melanoma malignum kialakítására. Rizikócsoportba tartoznak a nagy méretű, nagy számú, valamint a veleszületett anyajegyek, az idős bőr pedig még több veszélynek van kitéve, hiszen a szervezet idővel veszít ellenálló képességéből. Mint már említettük az anyajegyek napégés, krónikus irritáció hatására fajulhatnak el, de mindemellett fontos megemlíteni; sokszor minden előzmény nélkül rosszindulatúvá válhatnak, az erre utaló jelek: növekedés, szélek szabálytalanná válása, aszimmetria, színváltozás, előemelkedés, vérzés, viszketés.8263Ha a semmiből keletkezett torzulást észlelünk, talán annak is lehet magyarázata: egyre gyakoribb előfordulásáért megváltozott életmódunk tehető felelőssé: erősebb, illetve károsabb napsugárzás mellett a stressz mindennapok természetes velejárója lett. A környezeti hatások mellett nagyban függ a genetikai hajlamtól is, hogy kinél alakul ki nagyobb valószínűséggel melanóma.

Figyelmezető jel, ha a családban már előfordult bőrdaganat, de az is, ha sok, illetve szokatlan alakú és színű anyajegyek tarkítják testünket. Hajlamosabbak a rák e fajtájára a világos bőrűek és hajszínűek, illetve azok, akik ritkán jutnak napenergiához, de akkor intenzíven: ha valaki ősztől nyárig az irodában ül, majd szabadsága nagy részét a tűző napon tölti, ne csodálkozzon, ha bőre rosszul reagálja le a váratlan helyzetet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.