Mássz Forest! Mássz!

A falmászás nem igényel különleges felszerelést legalábbis a mászó részéről elég egy mászócipő, a testhámról, karabinerről és a kötélbeakasztóról majd a teremben gondoskodnak.

Ha gondolatban már sokszor éreztük úgy, hogy a falra mászunk, és a gondolat, hogy ezt tényleg megtegyük elég vonzó, akkor ne álljunk ellen.

A falmászás remek kikapcsolódás akár a hideg téli időben, akár szabadban is, hiszen teremsportként is ismert. Gyökerei nagyon régre nyúlnak vissza, hiszen akárcsak a futás, alapvető sporttevékenység. Pszichés régiókat is megmozgat, hiszen az ember fokról fokra kell, hogy bebiztosítsa magát, majd újabb fogódzkodót keressen, mindezt azért, hogy elérje célját és a csúcsra jusson.

Pókember style

A gyerekkor egy része szinte követeli a folyton megújuló feladatok elé állítást, így ha később nem is, akkor biztosan elálmodoztunk már egy magas hegy, vagy bérc láttán, hogy milyen jó is lenne felkapaszkodni rá. Nem csak sokak kedvenc Marvel mesehőse képes erre, hanem megfelelő gyakorlással bármely emberi lény is elsajátíthatja a falmászás helyes mozdulatait.

5958

Négy fal között

Kezdetben azok fejében ütött szöget egy házi hegymászófal gondolata, akiknek szinte életüket jelentette a magason fekvő helyek megmászása. Nekik fontos volt, hogy bármilyen időben és évszakban, akár otthon is edzhessenek és gyakorolhassák hobbijukat Nekik köszönhetjük a lehetőséget, hogy négy fal között, teljes biztonságban élvezhetjük a mászás élvezetét.

Mászás több részre bontva

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is. A mászósport több versenyágra bontható.

Nehézségi mászás: A cél az, hogy a mászó a csúcsra jusson, az idő másodlagos szempont. Kötéllel, illetve egy társa segítségével biztosítja magát.

5959

Gyorsasági mászás: Annyiban tér el fenti társától, hogy itt az idő elsődleges szerepet kap. Boulder: A mászó nincs biztosítva, éppen ezért csak kis magasságokban szokás így mászni. Puha szivacságy biztosítja a leesők számára az épkézláb landolást.

Biztonsági lélekfröccs

Mielőtt nekifutnánk az első mászófalnak, ami látómezőnkbe kerül, jobb, ha tájékozódunk. Valószínűleg már a teremben is megkaphatunk egy alapoktatást, amiben megmutatják például azt is, hogy a nyolcas csomót hogyan kell megkötni.

De ezen felül is vannak trükkök, amikre jobb odafigyelni:

A csípőddel mindenképp próbálj a fal felé dőlni! Az egyensúlyodat mindig a lábadra nehezítsd! Minimum három ponton érintkezz a fallal: két láb-egy kéz, vagy két kéz-egy láb. Illetve tervezd meg, hogy mely kiugrók lesznek a következő fogásaid.

Forrás: