Életfogytiglan jár a koffein rabjainak

A reggeli kávé megszállottjai állítják, a napi lendület megszerzéséhez elengedhetetlen egy csésze élénkítő ital.

Ha kávé nélkül nem megy

Az óra csörgött, Te viszont egy pillanatra becsuktad a szemed. Mire újra magadhoz tértél, már tudtad, hogy késésben vagy. Gyors készülődés és fel-alá rohangálás a lakásban, majd az ajtón kilépve eszméltél rá, a kapkodás közben elmaradt a reggeli rituálé fontos eleme: a kávé. Akit ezek után elfog a kétségbeesés, erős lehet a gyanúja, hogy a kávé rabjává vált.

A helyzet valójában ennél komolyabb. Bár nem tekintünk drogként a koffeinre, minden kétséget kizáróan függőjévé válhatunk. A koffeintől megvont szervezet a következő tüneteket produkálja: fejfájás, émelygés, hányás, levertség, egyes esetekben pedig izomfájdalom is jelentkezhet. A fizikai függőség jelei öt nap után csökkenek, a lelki függőség viszont hosszabb időszak alatt küzdhető le, és gyakran évek elteltével sem szűnik meg a vágy egy csésze kávé iránt.8232A Bristoli egyetem kutatói vizsgálatukkal arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeren fogyasztanak kávét, valójában a koffein hatására éberségük nem emelkedik meg, csupán a ?normális? szintet éri el. Vagyis tévhit, hogy a koffein megszállottjait felpörgeti az ébredés utáni adag.

Koffein pro és kontra – mit tegyünk, ha le akarunk állni?

Fontos tudnunk, hogy a kávé a fáradságot nem szűnteti meg, csupán élénkíti a szervezetet. Viszont, ha elmúlik a hatása levertségünk fokozódik, amit csupán a pihenés tud megszüntetni. Ez azt jelenti, hogy semmiképpen nem szabad napi 2-3 csészénél többet fogyasztanunk.

A kávé szervezetre gyakorolt hatása összetett. Antioxidáns tartalma miatt a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti. A megfelelő mennyiségű koffeinbevitel segít felszabadítani az elraktározott zsírokat. Fokozza a légzést és az anyagcserét. Ezen kívül növeli az agy vérellátottságát és élénkíti az idegrendszert.8233Ezért sportolás előtt kifejezetten ajánlott, persze csak akkor, ha egy nagy palack víz is a kezünk ügyében van. A kávé ugyanis köztudottan dehidratál. Tehát az intenzív mozgás során pótolnunk kell az elvesztett folyadékmennyiséget.

Ne túlozzunk! Még akkor sem, ha kávéról van szó. Túlzott mennyiség után nyugtalanság és ingerlékenység jelentkezik, ami gyakran társul kézremegéssel a kávé által megnövelt vérnyomás miatt. Erre különösen a stresszes légkörben tevékenykedő embereknek ajánlatos odafigyelnie. Kimutatták, hogy gyakori fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulását és megemeli a vér koleszterinszintjét. Ez a három legsúlyosabb ok, ami miatt a kávé feketelistára került.

Inni, vagy nem inni? Ez itt a kérdés

Ha a kávéivás mellett döntünk, térjünk át lúgosító étrendre, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy könnyebben tudjuk leküzdeni a kávé iránti vágyunkat. Ezen kívül léteznek kifejezetten ilyen célra kifejlesztett homeopátiás szerek, amelyek szintén hatékonyak.

Forrás: