A hatalom illúziója

Egy depresszióval kapcsolatos tanulmány új megvilágításba helyezte az emberi lélektan magával ragadó oldalát.

Az „irányítás illúziója” pozitív és negatív hatással is lehet az életünkre, jegyezte meg Shruti Venkatesh, az UNSW végzett kutató hallgatója. „Motiválhatja az embereket és bizonyos helyzetekben optimizmusra sarkallhatja őket, de az is előfordulhat, hogy valóságtól elrugaszkodott elvárásokat eredményez.” – mondta Venkatesh, aki Michelle Moulds adjunktussal és a Plymouth Egyetem adjunktusával, Chris Mitchellel dolgozott együtt.

„Például valaki magára ölti a kedvenc sportcsapata mezét, és ha ők nyernek, akkor gondolhatja azt, hogy ez azért alakult így, mert azt a ruhát vette fel, pedig a kettő között semmi összefüggés nincs. A szerencsejátékos, aki mindig egy bizonyos időpontban nyer, úgy hiheti, hogy a játék időpontjával befolyásolhatja annak sikerességét.”

Az irányítás illúziójának kulcsa az, hogy az egyén egyfajta választ csatol egy helyzethez (például a mez viselése vagy a játék a játékgéppel), és hogy ez a válasz gyakran létrejöjjön. „Bámulatos jelenség ez, és még kísérleti helyzetben is működik, amikor is előre megmondjuk a résztvevőknek, hogy az eredmény véletlenszerű és nem irányíthatják. Ilyenkor is kialakul az illúzió. Hogy az illúzió egészséges vagy sem, az adott szituációtól és az egyén reakcióinak következményétől függ.”

szomoru11

Korábban úgy gondolták, hogy a depressziósoknál az irányítás illúziója ritkábban alakul ki, mivel sokkal realisztikusabban szemlélik a világot (depresszív realizmus), de ez a tanulmány ezt nem támasztotta alá. A depressziós embereknél ugyanúgy kialakulhat, mint másoknál. Ennek oka egyelőre nem tisztázott, további kutatások szükségesek.

"A legfontosabb felfedezésünk az, hogy az irányítás illúziója egy rendkívül erőteljes jelenség. Nagyon nehéz leerőszakolni a rózsaszín szemüveget az emberekről, legyen szó depressziósról vagy nem depressziósról. Nagyon készségesen hiszik azt, hogy bármi is az irányításuk alatt áll, akkor is, mikor igazából nem ez a helyzet.”

Forrás: