Felnőttkori mandulagondok?

Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész beszélt a Csak csajok műsorában a felnőttkori mandulaműtétről. A mandulát főleg akkor kell kivenni, ha az valamilyen súlyos tünet okoz.

Az egyik leggyakoribb légúti hurut – a fájdalmas, kaparó torok, nyelési nehezítettség, a vizsgáló által látott „piros torok” – hátterében gyakran a torokgyulladás, illetve a tüszős mandulagyulladás áll. A gyulladás a torok két oldalán elhelyezkedő mandulákat érinti, amelyek a szervezetet érő fertőzések elleni védekezés egyik első szűrőállomásai.

Általános tünetek

Az akut mandulagyulladás általában magas lázzal, hidegrázással kezdődik. A garattáji fájdalom erős, gyakran sugárzik a fülbe. A nyaki, az állkapocs alatti és a fül mögötti nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadnak. Az ajkak cserepesek, a száj nyitása és a nyelés fájdalmas, a nyelv lepedékes, a lehelet büdös.

Speciálisabb tünetek

Legvégső esetben, ha sok probléma van a mandula egészségével az orvosok a kivétel mellett döntenek. „Megvannak arra a szabályok, hogy mikor érdemes kivenni.” – nyugtat meg Neuwirth doktor – „Ha szív, vese, ízületi panaszokat okoz, tehát gócként szerepel a muandula – főként felnőtt korban – akkor érdemes kivenni.”

A mandula kivételére tehát főleg akkor kell felnőtt korban számítani, ha az valamilyen súlyos egyéb tüneteket okoz. A gyermekkori mandulagyulladás maradandó sérüléseket nem okoz. Felnőtteknél csak a mandula felszínéről lehet megállapítani, hogy átélt már tüsző smandulagyulladást. Ilyenkor a mandula felszínét a holdéhoz lehet hasonlítani, tele van kráterekkel.

Forrás: