Ha a tér fele elveszik

A beteg térlátásbeli zavarai jellemzik a Neglect szindrómát, amely több furcsa szituációt eredményez.

A jobb vagy bal agyféltekének sérülése miatt a térlátásban a sérült oldallal ellentétesen zavarok keletkeznek. A Neglect szindróma többnyire az agykéreg sérülése miatt alakul ki, és a megváltozott térérzékelés során a tünetei hamar észlelhetőek, a betegség gyorsan beazonosítható.

fobiak

A betegség leírása

A sérülés ellenére az érzékelés ép, viszont az ingerek észlelésében zavar keletkezik. Emiatt a tér jobb vagy bal részének észlelése a sérülés mértékétől függően részben, vagy akár teljes egészében megszűnhet. A zavar mindig a sérült agyféltekével ellentétes oldalon alakul ki. Enyhébb esetben bizonyos mozgások, alakok felismerhetőek maradnak, azonban szélsőséges esetben nem csupán a tér egy részét, de a beteg testének jobb vagy bal oldalát sem képes sajátjának tekinteni.

Érdekességek és tünetek

A Neglekt szindrómások a térbeli zavar miatt az írást, olvasást, látást illetve a hétköznapi viselkedésüket tekintve is jellemző tüneteket produkálnak. A beteg számára nem, vagy csak részben érzékelhető oldalon lévő ételt nem fogyasztják, az összetett szavak egyik tagját nem olvassák, az ábrázolásnál pedig torz képeket készítenek. Az öltözködés szintén nehézségekbe ütközik. Általános probléma, hogy a beteg a sérült oldalára nem húz zoknit, vagy cipőt, szélsőséges esetekben pedig teljesen idegennek érzi saját végtagjait.

Megelőzése

Mivel a szindróma az agykéreg egy részének sérülése miatt alakul ki, így megelőzése nem lehetséges más módon, csupán a sérülés elkerülésével. A megszokott módszerekkel mint a helyes táplálkozás, egészséges étkezés, illetve a szindróma elkerülése érdekében kialakított életvitel nem elegendő.

agy38

Kezelési lehetőségek

A beteg számára folyamatos rehabilitációt kell biztosítani. A teljes felépülésre kisebb az esély, főként a súlyosabb Neglect szindróma esetén, viszont a részleges javulás a megfelelő kezeléssel elérhető. Ennek egyik oka, hogy az agy képes a károsodott rész feladatait átvenni egy másik területen. A tréningek elsődleges feladata, hogy a beteg ismételten elkezdje használni a sérülés miatt hanyagolt testrészeit, illetve megtanuljon fokuszálni és felfigyelni a kiesett térben történő eseményekre, jelzésekre. A kitartó kezelésekkel folyamatos javulás érhető el, de ez minden esetben függ a sérülés mértékétől, illetve a károsodott területtől is, mivel az agy különböző részei máshogy reagálnak a kezelésekre.

Forrás: