Meghökkentő számok – Miért hasznosítsunk újra?

Talán azt gondoljuk, túl kevesek vagyunk ahhoz, hogy nagy dolgokat tegyünk a világ megmentéséért? Újrahasznosítással igen jelentős környezeti és gazdasági előnyökhöz jutunk – mindennel képesek vagyunk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. Lássuk, hogy hogyan!

Lehet, úgy hisszük, azok a kis lépések, melyeket mi teszünk, nem elegendők a környezetkárosítás csökkentéséhez. Tévedünk. Tudtuk-e például, hogy a háztartási szemét 75 százalékát képesek vagyunk újrahasznosítani? Egy tonna újrahasznosított papírral 25 ezer gallon vizet és 1680 kiló fűrészárut takarítunk meg, valamint annyi energiát, amellyel 30 órán át működhetne egy tévékészülék.

Az újrahasznosítással mindenki egyetért – de vajon rendszeresen tesz is érte? A környezettudatos polgárok és a kiegyensúlyozott ökoszisztéma között közvetlen a kapcsolat. A globális felmelegedés és klímaváltozás miatt egyre nő az aggodalom, ezért az újrahasznosítás jelentősége igencsak megnőtt. Lássuk, mit érhetünk el a különböző anyagok újrahasznosításával.

Műanyag újrahasznosítás

Amennyiben 1 tonna műanyag újrahasznosítására kerül sor, azzal 5774 kilowattóra energiát takarítunk meg.

A műanyag újrahasznosítás egyik legfontosabb előnye, hogy növeli a hulladéklerakók élettartamát, melyek az előrejelzések szerint 20 éven belül elfogyhatnak.

muanyag-palack

A műanyag újrahasznosítás hatalmas előnye az is, hogy csökkenti a fémek mennyiségét, mely a termeléséhez kell.

A műanyagot nyersolaj-származékokból gyártják. 1 tonna műanyag palack újrahasznosításával viszont 16,3 hordónyi olajat takarítunk meg.

Üveg újrahasznosítás

Az üveg 100 százalékban újrahasznosítható, ez a legnagyobb előnye, ráadásul könnyű újrahasznosítani minőségi romlás nélkül. Az üveg újrahasznosítása a légszennyezést 20 százalékkal, a vízszennyezést 50 százalékkal csökkenti, az energiafelhasználást pedig ennél fogva 68 százalékkal mérsékeli.

Az újrahasznosított üveget széleskörűen használják fel az üveggyárak. Üveg újrahasznosítással nemcsak energiát, hanem gyártási költségeket is megtakarítunk és csökkentjük a CO2 kibocsátást.

Papír újrahasznosítás

Ha a papírból hulladék lesz, a lerakóba kerül, és amint bomlásnak indul, metángáz szabadul fel. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség megállapítása szerint az üvegházhatást okozó gázok ártalmasabbak a szén-dioxidnál.

A papír újrahasznosítás csökkenti a víz-, a szűz papír-, a vegyi anyagok, és általában az energia mennyiségét, amelyet papírgyártáshoz használnának fel. No és természetesen a kisebb mértékű gyártási folyamat kevesebb légszennyezéssel jár.

Fém újrahasznosítás

A fém újrahasznosításával ugyancsak jelentős mennyiségű energiát spórolunk meg, és csökkentjük az üvegház hatású gázok kibocsátását. Az energia 90 százalékát takarítjuk meg, ha újrahasznosítjuk az alumíniumot, ahelyett, hogy új készülne.

femdoboz

Megőrizzük a fém újrahasznosítással a természetes erőforrásokat, így a fémtartalmú ércekét. Amennyiben 0,45 kiló alumíniumot újrahasznosítunk, 1,82 kiló bauxit ércet spórolunk meg. Sőt, 1 tonna acél újrahasznosításával pedig nem kevesebb, mint 636 kiló szenet, 1136 kiló vasércet és 54 kg mészkövet takarítunk meg.

A legtöbb alumíniumot előállító cégnek előnye származik abból, ha újrahasznosít, hiszen csaknem 19 millió hordó olajat takarítanak meg. Ez önmagában elég energiával szolgál ahhoz, hogy 18 millió háztartást ellásson árammal egy éven át!

Az energia mellett természetesen a természeti erőforrásokkal is takarékoskodni kell. A használt elektromos termékek kidobásával, melyek a hulladéklerakóban végzik, mérgezzük a talajt, mivel abba ólom, higany és egyéb anyagok jutnak. Ezeknek a szakszerű begyűjtésével is csökkentjük a levegő-, a víz- és a talaj szennyezését.

A legjobb lenne, ha minden ember ráébredne saját felelősségére – nagyobb reménnyel menthetnénk meg a bolygót, ráadásul az újrahasznosítás több munkahelyet is teremtene.

Forrás: