Te&én a konyhában: házi hamburger egyszerűen

Kevés olyan gyerek van, aki soha ne nyúzta volna még a felmenőit egy kis gyorséttermi ennivalóért. Az enyémek se kivételek ez alól. Kivéve, amióta megtanultam hamburgert készíteni házilag, mert azóta azért nyúznak.

házi hamburger

Ritkán járunk étterembe az öt gyerekkel.

De ez persze nem jelenti azt, hogy ne szeretné(n)k azokat az ételeket, amely egy gyorsétterem étlapján szerepelnek. A rántott hagymakarika nagy sláger itthon, szívesen esznek tortillába tekert grillezett csirkét sok-sok zöldséggel (főleg kukoricával meg paradicsommal) megspékelve, de azért az abszolút favorit a hamburger. Mi más is lehetne? Na persze, hogy sült krumplival és mindenféle szósszal és a non-plus ultra, ha még limonádé is van hozzá.

A hamburger olyan egyszerű éteknek tűnik és az is, ha az alapanyagokat nézzük meg az összeállítást, de valahogy mégsem szokott olyan jól sikerülni az itthoni változat. Próbálkoztam már nagyon egyszerű recepttel és nagyon bonyolulttal, de egyik sem hozta az általam várt ízt. Na, nem a gyorséttermi ízvilágra gondolok, hanem, amit magamban hozzátettem a hamburger szóhoz.

Ezért örültem meg nagyon, amikor a Kőeccerű blog írója, Ágnes egy hamburger recepttel jelentkezett a Te&én a konyhában sorozatba. A blog nevéből sejthető volt, hogy valami nagyon egyszerű receptet kapok a kezeim közé és úgy is volt, és végre-valahára az ízére sem lehetett egy szavam sem.

Ágnes szerint egy jó recept megmondja, hogy mely összetevők alkotják a lelkét, és hogy melyek a “kiegészítők”, vagyis a variálható elemek. Ezen felül elárulja a kis titkos fogásokat is, például, hogy mitől is lesz friss, puha a tortilla lap.

Házi hamburger egyszerűen

házi hamburger

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Adag: 5
Hozzávalók
  • 1 kg darált marhalapocka
  • 5 darab hamburger zsemle
  • majonéz/ketchup/mustár
  • paradicsom
  • uborka
  • vöröshagyma/lilahagyma
  • saláta
  • őrölt feketebors
Elkészítés
  1. Első lépésként mossuk meg és karikázzuk fel a zöldségeket; csepegtessük le és tépkedjük kisebb darabokra a salátaleveleket, majd vágjuk ketté a zsemléket.
  2. Vegyünk elő egy serpenyőt és forrósítsunk fel benne néhány csepp étolajat.
  3. Vegyük öt felé a darált húst és a 20-20 dekás adagokat formázzuk lazán gombóccá néhány mozdulattal, majd nyomjuk szét 3-4 cm vastag koronggá a tenyerünkben vagy rögtön a serpenyőben. (A zsemlénél kicsit nagyobb méretű húspogácsát készítsünk nyersen, az sül megfelelő méretűre majd.)
  4. Süssük a húskorong egyik oldalát 3-4 percig, majd egy lapos fakanállal fordítsuk át a másik oldalára. Jöhet az ízlés szerinti só és bors.
  5. Süssük újabb 3-4 percig a hamburgert, majd vegyük ki a serpenyőből és a másik oldalát is fűszerezzük meg.
  6. A serpenyőben forrósítsuk át a zsemléket és pakoljuk bele a salátát, zöldségeket, tegyük a tetejükbe a húspogácsát, majd végül adjuk hozzá a szószokat és fedjük be a zsemle tetejével.

házi hamburger

házi hamburger

Forrás: Mom with Five