Sütipecsétes mesekeksz házilag

A kekszek a gyengéim, mert kevés munkát igényelnek, viszont finomak, ráadásul a legtöbb bolti változat házilag is elkészíthető. Nem kivétel ez alól a család nagy kedvence, a mesekeksz sem.

mesekeksz házilag

Nagyon szeretem a kekszeket. És nem csak megenni, hanem készíteni is. Ráadásul, ha van otthon keksz, akkor soha nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nincs mivel megkínálni egy hirtelen betoppanó jó barátot vagy a gyerekek haverjait, akik épp mindig csak felugranak egy kicsit és akik épp mindig éhesek egy kicsit, akárcsak az enyémek, legyen akár délelőtt tíz vagy délután öt óra.

Az alapanyagok tekintetében a kekszek szintén nem a túlbonyolított ételek táborát erősítik, gyakorlatilag a legalapvetőbb élelmiszerekből is összeüthetünk egy-egy egyszerűbb darabot, de a különlegesebbekhez sem kell sok: az ízélmény fokozásához elegendő például egy-két aromásabb fűszer, ha pedig a látványra utazunk, akkor egy kis csoki, dió, mandula vagy egy-két marék aszalvány is megteszi.

Miért jó még kekszet sütni otthon?

Mert a legtöbb bolti változatnak már elérhető az interneten a házi verziója is, így aztán bármikor készíthetünk magunknak a kedvencünkből, akkor sem maradunk hoppon, ha épp zárva vannak a boltok, vagy kifogyott a készlet a sarki fűszeresnél. Épp így jártam én is a múltkor, amikor a heti nagybevásárlásnál hiába kerestem a személyes kedvencemet, az étcsokiba mártott mesekekszet, sehol nem találtam.

Ha nem találtam, hát csináltam. Egyszerű, finom, csak meg kéne tanulnom belőle eleget csinálni. Eddig még nem sikerült. A receptet ildi KOKKI oldalán találtam.

Mesés mesekeksz házilag

mesekeksz házilag

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Adag: 30
Egyszerű fűszeres keksz csokival
Hozzávalók
  • 16 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj
  • 4 dkg méz
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál vanília kivonat
  • 2 kiskanál mézeskalács fűszer (vagy 2 púpos kiskanál fahéj, 1 csapott kiskanál kardamom, 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg, 1 kis csipet őrölt szerecsendió)
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé

Elkészítés

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk össze a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval gyúrjuk egynemű tésztává.
  2. A nyers tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és keksznyomdával szaggassuk ki.
  4. Helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire s hagyjuk pihenni őket két órán át hűvös helyen.
  5. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra és süssük készre a kekszeket 7-8 perc alatt.
  6. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit és mártsuk bele a kihűlt kekszek talpát.

mesekeksz házilag

mesekeksz házilag

Forrás: Mom with Five