Ez a finom csalamádé titka

Mutatjuk hogyan készül ez az egészséges és finom savanyúság.
 
Fotó: unsplash.com

 

Hozzávalók

  • 4 kg káposzta
  • 4 kg paprika
  • 2 kg uborka
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 6 db babérlevél
  • 3  evőkanál szemes fekete bors
  • 15 dkg só
  • 80 dkg cukor
  • 2 kávéskanál szalicil
  • 2 kávéskanál citromsav
  • 5 dl ecet (10 %-os)

Elkészítés

A zöldségeket, a káposztánkat megtisztítjuk majd már kezdjük is legyalulni. Az uborkát egy uborkaleszeletelő segítségével reszeljük le, a paprikát egy jó éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Legyen benne piros, sárga és fehér színű is, hogy minél változatosabb és szebb legyen. Hagyma aprításánál az erre érzékenyek ne szégyelljenek felvenni akár egy úszószemüveget. A felaprított zöldségeket beletesszük egy jó nagy tálba és már jöhetnek is a fűszerek: só, egész szemes bors, cukor, szalicil, citromsav, ecet és a babérlevél.

Ha szeretjük a babérlevelet, akár többet is tehetünk bele, mint amennyit mi leírtunk. Ne felejtsük el apró darabokra törni. Ezután 6-8 órára állni hagyjuk és látni fogjuk, hogy ez idő alatt szép levet fog ereszteni. Ezután csupán annyi dolgunk van, hogy üvegekbe töltsük a csalamádénkat, hozzáöntjük a levét és eltesszük a kamrába.

Attól függően, hogy a család szereti-e a köménymagot vagy sem, még ezzel is variálhatjuk. Lehet néhány üveg köménymagosat és néhány üveg köménymag-nélkülit is készíteni. Ha pedig nagyon szeretjük a csalamádét, akkor emeljük a tétet és dupla adagból készítsük el. Pénztárcabarát, kiváló íze van és ehetjük akár minden nap.

Gyógyhatású konyhatrükkök – Frementált zöldség, és kovász

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.