A hüvely pH-értéke otthon is ellenőrizhető

A hüvelyi pH-értéket otthon, saját magunk is ellenőrizhetjük gyorsteszt segítségével.

A hüvelyi diszkomfort érzés befolyással bírhat a kapcsolatokra, illetve a mindennapok hangulatára. A 3,8-4,5 közötti pH-érték a normál hüvelyflóra, amely alapvető feltétele annak, hogy a szervezet védekező rendszere képes legyen védelmet nyújtani az intim területnek, megakadályozva a kórokozók megtelepedését és hüvelyi fertőzés fellépését. A normál hüvelyi pH érték fontossága tehát vitathatatlan. Az egészséges vaginában kialakuló savas környezet hatékony védelmet nyújt a fertőzések ellen, mert a legtöbb kórokozó nem képes ilyen közegben szaporodni.

Miért fontos a hüvely pH szintjének ellenőrzése?

A 4,5 fölötti hüvelyi pH-érték rontja a nők életminőségét, akiknél emiatt fokozott a megbetegedési kockázat, illetve vetélési- vagy koraszülési kockázat áll fenn, továbbá a magasabb hüvelyi pH-érték számos nőgyógyászati panaszt okozhat.

A hüvely pH-szintje azonban változó, melynek számos oka lehet (bakteriális vaginózis, vegyes bakteriális fertőzések, nemi úton terjedő fertőzések, korai burokrepedés, ösztrogénhiány, műtét utáni elfertőződött sebek, túlzott intimhigiénia vagy antibiotikus kezelés). Az eltérő pH szintet a szervezet természetes módon is korrigálhatja, amennyiben viszont erre már nem képes, abban az esetben szakértői segítségre van szükség.

Eddig hüvelyi pH-tesztet eddig nőgyógyászati vizsgálatokkal végezhettek szakértők, ám léteznek már otthoni használatra kifejlesztett, önellenőrző segédeszközök, melyekkel megállapítható a normál pH szinttől való eltérés.

Mit kell tenni, ha a pH érték nem esik a normális tartományba?

Ha egy alkalommal előfordul, hogy a pH-érték nincs a normális tartományon belül, nincs ok aggodalomra. Ilyen esetben néhány órával később vagy másnap érdemes megismételni a tesztet. Ha a pH-érték ekkor sem normális, ajánlott orvoshoz fordulni, hogy tisztázni lehessen az okot.

Fontos tudni, hogy egy otthoni teszt sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Bármely negatív vagy bizonytalan eredmény esetén még egy teszt elvégzése javasolt, majd érdemes szakértői véleményét kérni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.