Orgazmus – Mi az oka, hogy még soha nem volt?

Az orgazmus hiányának egy nő életében sok magyarázata lehet a partnerének a hozzá nem értésétől kezdve a különböző, mélyre gyökerező pszichológiai okokig.

A Glamour kicsit utánajárt ez utóbbinak, és megkérdezte Hevesi Krisztina szexuálpszichológust.

Nők esetében az anorgazmia (orgazmus elérésére való képtelenség) leginkább pszichológiai tényezőkre vezethető vissza: ilyenek a szégyen, a bűntudat, illetve az, amit én “jó kislány” szindrómának nevezek, amikor az iskolás évei alatt eminens, szorgalmas, kiváló magatartású gyermek/serdülő lány megtanulja legátolni a saját vágyait és rossznak címkézi azokat. Így a szexuális vágy is túlzott kontroll alá kerül: a “mocskos” szex nem egyeztethető össze a szülőknek való megfelelés vegytiszta követelményeivel, emellett rendszerint a serdülőkori lázadás is kimarad a pszichés önállósulás kötelező fejlődési lépcsőfokai közül. Ez egyébként részben igaz a jó kisfiúkra is – az úgynevezett “rossz” kislányok és fiúk esetében felnőttként sokkal kevésbé jelentkeznek szexuális zavarok a szexuális gátoltság és szorongás folytán.

A neveltetés mennyiben lehet oka az orgazmus zavarainak?

A felnőttek eltérő viszonyulása a két nem önfelfedező viselkedéséhez is meghatározó: ha egy kisfiú játszik a kukijával, az apa büszke rá, mekkora macsó már a kislegény, az édesanya legyint, hogy “Hát, istenem, fiú”! Míg ha ugyanezt egy kislány teszi, a családi és nevelői reakció valami ilyesmi szokott lenni: “Fujj, mit csinálsz! Nem szégyelled magad? Viszed onnan a kezed! Ilyet egy jó kislány nem tesz.” A szexuálisan éretté válás serdülőkorban fiúknál a nedves álmokat (spontán ejakuláció és orgazmus erotikus álmok kíséretében) hozza, míg kislányoknál a menstruációt. Hát, a két érzés nem ugyanaz… Lányoknál a fájdalom, a görcsök és a szégyen (hisz a vérzés olyan “rémes” dolog, hogy a reklámokban is csak kéken merik ábrázolni) nyitja a szexualitás birodalmának ajtaját, s a neve is beszédes: “havibaj”. Fiúkat a reggeli merevedés a biztonság kedvéért minden nap figyelmezteti, hogy “dolguk van vele”, meg ne feledkezzenek róla. Nem is feledik. Ezt az eltérő fejlődési pályát koronázza meg nőknél az első aktus fenyegető ígérete: a szüzesség elvesztésének fájdalma. Összefoglalva, biológiánk is hátrányból indít, ám a represszív és korlátozó nevelés az, ami a lányok természetes erotikus fejlődését sajnos gyakran derékba töri, és akár egy életre tönkre teszi.

orgazmus

Hogyan lehet változtatni orgazmus hiányán?

A legjobb természetesen a prevenció: így az ELTÉ-n már az óvónőknek is tanítjuk az optimális reagálást a gyerekek első erotikusnak tűnő megnyilvánulására. Azért csak annak látszó, mivel a gyermek számára a nemi szerv simogatása, az azzal való játék semmiféle szexuális tartalommal nem bír – egyszerűen egy érző idegekkel sűrűn ellátott terület, amelynek érintése kicsit más, bizsergőbb érzést ad, mint más testtájé. Minden egészséges gyermek felfedezi ezt! Ha ekkor durván megdorgáljuk, megszégyenítjük a gyermeket miatta, egy életre legátolhatja örömképességét, hosszú időre tiltott zónává válhat a genitáliák területe.

Tapasztalataid szerint a magyar nők mennyire nyitottak a segítség kérésre, ha ilyen problémákkal küszködnek felnőttkorukban?

A női orgazmus számos tényező függvénye: felnőtt korban az örömteli szexualitás legnagyobb gátja a hüvelyi orgazmus elvárása. A nők – és párjuk – gyakran csalódásként élik meg, ha a nő “csak” csiklói orgazmussal rendelkezik. S mivel emiatt szorong, így a teljes együttlét elveszti örömszerző jellegét. Az a nő, aki egyedül pár perc alatt képes eljutni a csúcsra, de párjával akár egy óra alatt sem tud, azt félelmei, komplexusai, bizonytalansága, önelégedetlensége és csalódottsága gátolja. Márpedig a csikló a nő elsődleges kielégülési “szerve” – anatómiailag a pénisz megfelelője – ezt már Hippokratész óta tudjuk. Ami viszont az elmúlt másfél évszázadban megnyomorította a női szexualitást, az a hüvelyi kontra csiklói dichotómia – ez a marhaság Freudtól ered. S hiába bizonyítják kutatások tömegei (pl. Kinsey, Hide, Masters és Johnson, illetve a mai kor modern műszerezettsége), hogy a vaginális orgazmus is tulajdonképpen klitorális – a csikló belső szárainak ingerlése váltja ki – makacsul él e nézet a köztudatban. Márpedig a nők többsége számára a kielégülés akkor igazán extatikus – a legtöbb nő ezt a választ adja – ha a csiklót egyszerre kívülről és a belülről, azaz a hüvely felől is (a pénisz által, vagy más módon) éri ingerlés. Ezért egy hasonlattal, analógiával élve kijelenthetjük: azon problémázni, hogy a nőnek csiklói vagy hüvelyi orgazmusa van körülbelül olyan, mintha abból kreálnánk központi problémát, hogy a férfi a makkjával (ez a csikló testen kívüli magocskája), vagy a pénisz törzsével (ez a testen belüli területe a csiklónak) élvez el. Akkor legmagasabb fokú a gyönyör, ha mindkét területet izgatás, ingerlés éri! S a kérdésre válaszolva: nem, a nők egyszerűen “selejtesnek” érzik magukat emiatt, titkolják, inkább megjátsszák, hogy jó így nekik, s nem keresnek fel szakembert. De valójában nem is erre lenne szükségük, hanem tévhitektől mentes szexuális felvilágosításra és szociális környezetre!

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Orgazmus – Hányszor tud elélvezni egy nő?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.