Kiszűrhető az agysérv!

Az agysérv már magzati korban kialakulhat, de a terhességi vizsgálatok időben kimutathatják. Ha csak később okoz tüneteket, műtét lehet a megoldás.

Az agysérv akkor jön létre, amikor fejlődési rendellenesség eredményeképpen a koponya rendellenes nyílásain át az agyvelő, vagy az agyburkok kitolulnak. A betegség neve latinul hernia cerebri, vagy encephalokele. Azért következik be, mert a koponyacsontok elcsontosodása nem történik meg a megszokott módon, nyílás marad, az agyrész pedig, burokkal borítva, kitüremkedik.

Többféle agysérv létezik: aszerint különböztetjük meg őket, hogy az agyvelő, vagy az agyburkok is kitolulnak-e a koponyából. Az agyvelősérv az enkephalokele, az agyburoksérv a meningokele. Ha ezek keveredése fordul elő, agyvelő-agyburoksérvről vagy meningo-onkephalokeléről beszélünk.

Létezik agyvízsérv is, vagy hydrenkephalokele. Azzal jár, hogy a kitoluló agyburkok a bőr alatt folyadékkal telnek és tömlőt hoznak létre. Sok esetben éveken át nem tapasztal a beteg semmi tünetet, majd egyszer csak súlyos fejfájás, görcsök kezdik gyötörni, elveszíti az eszméletét, epilepszia tör rá.

Az agysérv lehet széles alapon ülő és kocsonyás, s olyan, mint egy daganat. Vissza lehet nyomni a koponyába, de akkor agynyomási tünetetek jelentkeznek. Az agysérv lüktet, és ahogy a beteg lélegzik, a mozgás miatt is kitér. Ilyen esetben még ki is lehet tapintani, hol hiányzik darab a koponyából.

Mik lehetnek a betegség okai?

Már magzati korban kezdődhet a probléma: a fejlődési rendellenesség innen ered, elmarad a koponyacsontok csontosodása, és a koponya nyílásán az agy egy része kitüremkedik. Árulkodó jel, hogy a fej körfogata nagyobb az átlagosnál, tehát az ultrahangos vizsgálaton, a terhességi szűrővizsgálatok és a vérvétel során észre lehet venni, ha a betegség fennáll.

agy45

Úgynevezett terratogén ártalom lehet az oka: ez idéz elő a magzaton kóros elváltozást. Lehet az az idegrendszer fertőzése, az agyállomány sorvadása, hő, vegyi anyag, mechanikai változások, sugárzás. Ha nagyméretű agysérvről van szó, nagyon korán észlelhető, és legtöbb esetben érdemesebb abortuszt végezni.

A probléma kialakulása elkerülhető a magzatvédő vitaminok szedésével: lényeges megfelelő időben, és mennyiségben a kismama szervezetébe juttatni a fontos vitaminokat. Segítségükkel ugyanis néhány ártó génhiba kivédhető, és a belőlük eredő problémák ellensúlyozhatók.

A betegség kialakulhat a baba megszületése után is: gyorsabban nő a fej körfogata, mert nem csontosodtak el a kutacsok. Tünetek csak később tapasztalhatók, ilyen például, hogy a gyermek aluszékony, fejhangon sír, görcsei vannak, hány, illetve látványos jel az is, hogy a szem mindig lefelé néz és a szem felett a szivárványhártya látszik.

Az agysérv ilyenkor különböző vizsgálatokkal diagnosztizálható. Amennyiben a kutacsok még nem csontosodtak el, ultrahanggal derítik ki, tágabbak-e az agykamrák, mint amilyennek normális állapotban lenniük kellene, ha viszont már csontosak a kutacsok, a betegséget CT vizsgálattal derítik fel.

Hatékony vizsgálat még a szemfenék vizsgálat is, amelynek során azt figyelik, előredomborodik-e a szembogár, vagy nem. Amennyiben az agysérv már kialakult, a megfelelő kezeléséhez igen fontos tudni, mi a pontos kiváltó ok. Az agysérvet operálni lehet. A koponyacsonthiány megszüntetését kell elérni, mely a sérvkaput alkotja. Mivel az agyállomány sérülhet, szükséges, hogy a műtét során a sebészek a bőrrel fedetlen részt minél előbb lezárják!

Forrás: