Törésgyógyító őssejtkezelés

Az inzulinszerű növekedési faktor csontregeneráló hormonnal dúsított őssejtkezelés segíthet a törött csont helyreállításában olyan törések esetében, amelyek nem gyógyulnak normálisan.

Az állatkísérlet eredményeit az Endokrin Társaság 93. éves konferenciáján teszik közzé. A csonttörés elégtelen gyógyulása gyakori probléma, amely Észak-Amerikában 600 ezer embert érint évente – számolt be a kutatást vezető Anna Spagnoli, az Észak-Karolina Egyetem professzora. „Ez a rendellenesség még súlyosabb az osteogenesis imperfecta, vagyis a törékeny csont betegségben szenvedő gyermekek, illetve a csontritkulásban szenvedő idős emberek esetében, mert az ő törékeny csontjaik könnyen és többször is eltörhetnek, a csont-graft beültetés pedig gyakran nem sikeres vagy nem kivitelezhető” – állítja a kutató.

Spagnoli munkatársaival az IGF-1-gyel dúsított felnőtt őssejt beültetésének hatásait vizsgálták olyan egerekben, amelyek nem gyógyuló csonttöréssel rendelkeztek. A csontvelőből származó felnőtt őssejteket úgy módosították, hogy IGF-1-et fejezzenek ki, majd a kezelt sejteket beültették a csonttöréses egerekbe.

shutterstock_53857180

CT-vizsgálattal kimutatták, hogy a kezelt egerekben jobb volt a csont gyógyulása, mint a kontroll csoportban, melynek tagjait egyáltalán nem kezelték, vagy dúsítatlan őssejtekkel kezelték. Kiderült, hogy az IGF-1-gyel dúsított őssejtekből csontsejtek alakulnak ki, és segítenek a törött csontban lévő sejteknek helyreállítani a törést, felgyorsítva a gyógyulást. Ráadásul az így meggyógyult csont három-négyszer erősebb lett, mint a magától gyógyult csont a kontroll egerekben. Spagnoli szerint a nem gyógyuló csonttörés állatmodelljének sikere jelentős lépés egy őssejtkezelés kifejlesztésének a nem gyógyuló törésben szenvedő betegek számára. A terápia humán kísérletei néhány éven belül megkezdődhetnek.

Forrás: