Súlyos szövődményekkel járhat az ótvar!

Bár egy felületes bőrbetegségről van szó, az ótvar szövődményei miatt igen veszélyes betegség – ráadásul még gyakori is.

A bőrbetegségek sorában vannak kevésbé veszélyes és akár életünket is veszélyeztető kórok – utóbbiak sorába tartozik az ótvar (impetigo). Az ótvar jelentése gennyes bőrbetegség, mely a bőr felső rétegén alakul ki és rendkívül fertőző fajta.

A betegség sűrűn fordul elő, a leggyakoribb a Staphylococcus aureus-vagy Streptococcus-fertőzés. Nem ritka, hogy megfázással küzdő betegnél alakul ki a kór, ha az orrváladék az arcbőrrel érintkezik. A betegség legsűrűbben nyáron jelentkezik a meleg idő miatt. Az ótvar oka, hogy a bőrön egyébként is létező baktériumok és gombák, melyek szerepe az ártalmas kórokozók távoltartása, sérülés esetén – bármilyen apró is az -, bejuthatnak a bőr szöveteibe. Ezt követően a szövetekben gyulladás alakul ki.

narancsbor_kattide2

Mik az ótvar tünetei?

Az ótvar tünetei leginkább az arcon mutatkoznak meg: arcbőrön, ajkak körül, orr körül, füleken. Általában sötétsárga pörkök keletkeznek az ótvaros bőrön, de kicsiny, viszkető hólyagok is létrejöhetnek; az arcon kívül a lábak, kezek is érintettek lehetnek. Leggyakrabban gyermekeknél fordul elő a betegség, ha viszont a fertőzés másodlagos, nemcsak kicsik kaphatják el. A hólyagok felszakadásának helye váladékozik, és hiányzik a hám. A beteg érthető módon vakarni kezdi a viszkető hólyagokat, ezzel azonban csak hozzásegít, hogy a fertőzés mind jobban szétterjedjen.

Elősegítheti a kór kialakulását, ha a páciens piszkos, párás levegőjű helyiségben él vagy tölt sok időt, és hozzájárul a higiénia hiánya is.

Az ótvar tüneteinek jelentkezését okozhatja egy már meglevő betegség is, mely legyengítve a szervezetet szabad utat ad a fertőzés könnyű terjedésének. Az ótvar azért igen veszélyes betegség, mert szövődményei közé tartozik a vesék megbetegedése, a vesekárosodás is. Nyirokér-gyulladás, nyirokcsomó-nagyobbodás is származhat a betegségből, sőt kialakulhat orbánc is. A vesegyulladás, vesekárosodás megelőzése érdekében mindig érdemes vizeletvizsgálatot végezni 2 héttel a kór lefolyása után.

Ótvar megállapítása

Az ótvar betegség megállapítása ránézésre sem nehéz – az orvos könnyen fel tudja állítani a diagnózist, miután megvizsgálja a bőr állapotát. Amennyiben az ótvar meghatározása alaposabb vizsgálatot kíván, laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá a beteget, bakteriológiai tenyésztésre lehet szükség.

impetigo

Az ótvar kezelése

Az ótvar kezelése elsősorban arra irányul, hogy elpusztuljanak a betegséget kiváltó kórokozók, valamint hogy eltűnjön a csúnya, sárga pörk. Az érintett bőrfelületet rendszeresen, napi több alkalommal fertőtlenítővel kezelni kell, majd kenőccsel bekenni, és lehetőleg be is kötni, lefedni a fertőzött bőrfelületet. A szövődmények kialakulásának esélyét csökkenteni lehet antibiotikumokkal. Mindezeket orvos írhatja fel. A pörkök eltávolítása viszont borogatással is lehetséges.

Az ótvar kezelésével nagy eséllyel teljesen felgyógyul a beteg,  azonban hegesedés sajnos visszamaradhat, súlyos esetben pedig a már említett vesekárosodás veszélye áll fenn.

Hogyan lehet megelőzni?

Megfázás esetén nagyon fontos a zsebkendő helyes használata – véletlenül se kenődjön az arcra az orrváladék!  Szükséges ilyenkor az arc gyakori mosása is. Ha megsérül a bőr, ne vegyük félvállról, fertőtlenítsük a sebet és ragasszuk le sebtapasszal, védjük attól, hogy bejuthassanak rajta a kórokozók!

Gyakran mossunk kezet. Ha megoldható, egy fertőzött beteggel inkább kerüljük az érintkezést. Ő maga a védőkötés használatával csökkentheti annak esélyét, hogy más elkapja tőle az ótvart. Ne feledjük, hogy a fertőzött emberrel nem szabad közösen használni dolgokat, mert a kór így könnyen elkapható. Társaságba természetesen szintén nem mehet egy ótvaros. Csak azután kerülhet más emberek közé, hogy a sebgyógyulás bekövetkezett, mert ezután már nem fertőz az ótvar.

Forrás: