Christopher Nolan egy Eredet-i rendező

Christopher Nolan és Leonardo DiCaprio közös filmje az Eredet erősen Oscar gyanús. Vajon a nyolc jelölésből hányat sikerül szobrocskára váltani?

Christopher Nolan rendező és a mára már igazi akciószínésszé váló Leonardo DiCaprio párosítása garancia a sikerre. Nem is maradt el, hiszen az Eredetnek nyolc jelölést sikerült begyűjtenie az Oszkáron. Már csak néhány izgalommal teli nap van a 83. Oscar-díjátadóig, ahol Christopher Nolannek nyolc jelölést sikerült szereznie az Eredettel, többek közt: a legjobb film, a legjobb operatőr, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb eredeti forgatókönyv jelölését.

Az Eredet amerikai-brit koprodukcióban készült sci-fi-akciófilm, főszereplője Leonardo DiCaprio, aki tolvajként értékes titkokat lop el a tudatalatti mélyéről az álom állapotában. Az Eredet története rendkívül szerteágazó, összetett ám egyúttal zseniális, és a különböző elmorzsolt információkat szép lassan tudjuk egymásba illeszteni, így fedezzük fel a fim végére a „kirakós” megoldását.

k23gph1f

Christopher Nolan munkássága során többször használja a kártyavár-féle forgatókönyv trükkét, ám ez leginkább a Memento óta figyelhető meg nála. A film enteriőrje és látványvilága egészen elképesztő: a teret görbítő megoldások, a gravitáció nélküli cselekvések és harcok, vagy éppen a különböző álomvilágok megvalósítása igazán egyedi hatást gyakorol a nézőre. Ugyanakkor a különböző látványelemeket, trükköket mellőzve, Nolan az egyszerű kameraállásokkal, árnyékokkal és napszakokkal való játszadozása is sokat dob az élményfaktoron.

A színészek munkája mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen nemcsak az egyre nagyobb elismerésnek örvendő Leonardo DiCaprio, hanem a többi színész is karizmatikus alakítást nyújtott. A pontot az i-re Hans Zimmer teszi fel, hiszen az általa komponált dallamok teszik teljessé és megismételhetetlenné a film hangulatát, ami remélhetőleg elnyeri méltó jutalmát az Oscar-díjátadón is.

Forrás: