Ilyenkor gyógyul legszebben az anyajegy eltávolítás utáni heg

Megelőzés céljából a szakemberek azt javasolják, hogy minden évben ellenőriztessük az anyajegyeink állapotát. Ha eddig még nem tettük meg, érdemes még most elvégeztetnünk!

Az ősz és a tél azért is optimális időpont erre, mert ha egy anyajegyet el kell távolítani, akkor a feltételek ebben az évszakban a legideálisabbak a szép sebgyógyuláshoz.

Az anyajegy eltávolítás menete


Ha a bőrgyógyászat javaslatára egy anyajegyet el kell távolítani, akkor sebészhez, vagy plasztikai sebészhez fordulunk. A választásunk attól is függhet, hogy mennyire fontos szempont az esztétika, így általában az arcon, nyakon és dekoltázson található anyajegyek eltávolításával fordulnak hozzám – mondja dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész, az Anyajegyszűrő Központ orvosa.

Az anyajegyet sebészi kimetszéssel távolítjuk el, így pontosan követni tudjuk a körvonalát, a szükségesnél sem kevesebb, sem nagyobb terület nem kerül eltávolításra. A kozmetikai eredmény azonban nemcsak az orvos gyakorlatától és a varrási technika megválasztásától függ. Nagyon fontos az is, hogy a páciens a műtét után mennyire vigyáz a műtéti területre.

Mitől függ a sebgyógyulás?

  • A műtét helyétől 

Azok a területek a legkényesebbek, ahol a bőr folyamatos mozgásnak van kitéve. Így például a nyakon, lapockák közötti területen, de az arcon is adódnak problémásabb területek.

  • Az életkortól 

Fiatalabb korban gyorsabb a sebgyógyulás, ám ez a korcsoport hajlamosabb a heg túlburjánzásra és vastagabb hegképződésre, a hormonális változások miatt pedig a bőrük is nagyon érzékeny. Idősebbeknél ezzel szemben ugyan lassabban, de szinte észrevétlenül gyógyulnak a sebek.

  • Attól, hogy mennyi ideig van a sebben a varrat 

A sebgyógyulást ez is befolyásolja, arcon általában tíz napig, a háton három hétig szokták a varratot bent hagyni.

  • Az utókezeléstől 

Az anyajegy eltávolítását követő gyógyulási időszakban nagyon fontos, hogy betartsuk az orvos utasításait, hiszen a kozmetikai eredmény ettől is függ. A szép sebgyógyulásért az alapvető higiéniás előírások mellett sok egyébre is ügyelni kell. Ebbe beletartozik az is, hogy megadott ideig kerüljük a szauna és szolárium használatát és az intenzív testmozgást is mellőzzük, majd csak fokozatosan növeljük a terhelést a műtét előtti szintre.

A naptól és a hidegtől is védeni kell!

Friss hegeknél a legfontosabb teendőnk a fényvédelem. A legjobb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, ezért is ideális időpont az ősz – a napnak kitett testrészek esetében különösen – az anyajegyek eltávolítására. Emellett a szélsőséges hőhatásoktól is tartózkodni kell, a már említett szauna mellett a nyári hőség és a fokozott verejtékezés sem kedvez, de a rendkívüli hideggel is épp úgy ártunk a hegesedésnek. Amennyiben tehát nem akut eset miatt várunk műtétre, a legideálisabb ősszel elvégeztetni a beavatkozást. Az orvos tanácsait betartva, ilyenkor várhatjuk, hogy a gyógyulási idő után a műtéti heg szinte észrevétlenül illeszkedik majd a bőrfelületbe.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.