Itt az ideje az anyajegyszűrésnek! – Nem minden rákos elváltozás látható szabad szemmel

A bőrrákról sokaknak automatikusan a melanóma jut eszébe, holott ennél jóval több típusú bőrdaganat létezik. 

Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor nincs feltűnő jele a rosszindulatúságnak, éppen ezért évente egyszer mindenkinek ajánlott az anyajegyszűrés.

Foto:123rf.com

Nyáron sötétedhetnek, szaporodhatnak az anyajegyek

Az anyajegyek döntő többségükben ártatlan bőrképletek, amelyek akkor jönnek létre, ha a bőrben egy adott ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak. Színük, formájuk, méretük nagyon változatos lehet, már csak ezért is fontos rendszeresen anyajegyellenőrzésen részt venni – hiszen egy laikusnak sokszor szinte lehetetlen megkülönböztetni a jóindulatú anyajegyet a rosszindulatú bőrráktól.
Azért szoktuk ajánlani, hogy ilyenkor, a nyár elmúltával, a fényszegény hónapokra érdemes időzíteni az anyajegyszűrést, mert a bőrön lévő pigmentált részek (például az anyajegyek) változhatnak a fény hatására, tulajdonképpen aktiválódnak. Ezért aztán, ha valaki visszajön a nyaralásról, könnyen megijedhet, hogy a barnább bőrön az anyajegyek is sötétedtek, számuk is növekedhetett, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Később is ugyanolyan reakciók mennek végbe a pigmentált helyeken, mint a bőr más területein, vagyis, ahogyan a barnaság kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Így az őszi-téli hónapokban reálisabb képet alkothatunk a bőrképletekről – ismerteti Borbola doktornő.

Foto:123rf.com

Nem csak a feltűnő változásokat kell ellenőriztetni

Sokakban él még az a tévhit, hogy a bőrrák egyenlő a melanómával, ami pedig mindig nagyon feltűnő elváltozásokkal hívja fel magára a figyelmet. Holott a bőrráknak számos fajtája ismert a melanómán kívül is, többek közt a laphámrák, a basalioma és néhány ritkább típus.

A basalioma tipikusan az a bőrrák, amely többnyire nem feltűnő, a laikus számára jelentéktelen bőrelváltozásként jelenhet meg, amit sokszor kisebb, nehezen gyógyuló sebnek néznek. Szintén nem lehet jelentős változásokat észrevenni az egyes stádiumú melanómánál és laphámráknál sem, hiszen a legkisebb változások sokszor nem is láthatók szabad szemmel. Ezért is használunk az anyajegyszűrésen dermatoszkópot, illetve rögzítjük az egyes anyajegyek állapotát fényképes dokumentációban, hogy a következő szűrésen könnyebben nyomon követhető legyen az esetleges változás – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – Különösen hasznos az ellenőrzésben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez. Ezt a szűrést akkor is az évi szűrések közé érdemes sorolni, ha nincs új anyajegyünk és a meglévőkben sem fedezünk fel változást. Változás vagy gyanús jelek kapcsán pedig minél előbb ellenőriztetni kell azokat!

Milyen jelekkel kell mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulni?

  • Megváltozik, egyenetlenné válik az anyajegy színe, keveredhet benne a barna, a fekete, a piros, a fehér, a kék, a szürke és a rózsaszín.  
  • Terjedni, nőni kezd az anyajegy, megváltoznak a határai.  
  • Aszimmetrikussá válik a meglévő anyajegy, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozás jelentkezik az anyajegy felszínén, esetleg megvastagodik, kiemelkedik a bőrből.
  • Felmaródás, kisebesedés, viszketés vagy vérzés jelentkezik.
  • Évente érdemes bőrgyógyásznak megmutatni az új bőrképleteket is.  

Anyajegy vagy bőrrák? Fontos a bőrgyógyászi szűrés

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.