Anyajegy vagy bőrrák? Fontos a bőrgyógyászi szűrés

Amikor áttanulmányozzuk a bőrünket, nem feltétlenül tudjuk meghatározni, pontosan mi is az adott képlet. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy vajon tényleg anyajegyet látunk-e, vagy ha változást észlelünk a képlet megjelenésében, mindenképpen ellenőriztessük azt bőrgyógyásszal. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária (https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz/rozsa-annamaria), az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyajegyszűrés akkor is fontos, ha nincsenek feltűnő képletek, változások a bőrön.

Meg kell várni az őszt az anyajegylevétellel?

Anyajegyből is több típus létezik

  • A bőrünkön lévő foltokra, pöttyökre, képletekre könnyen rámondjuk, hogy „biztos csak anyajegy”, holott ez korántsem ennyire egyszerű. Már csak azért sem, mert a bőrgyógyászok az anyajegyek több típusát is megkülönböztetik, amelyek közt van olyan, amit orvosnak kell látnia, hogy elkülöníthető legyen az a melanomától.

  • Leggyakrabban természetesen a közönséges anyajegyek fordulnak elő, amelyek jobbára már gyermekkorban kialakuló, szimmetrikus, egyenletes felszínű képletek és önmagukban nem jelentenek bőrrák kockázatot. A nagyszámú (20-nál több) anyajegy azonban már rizikófaktor!

  • A Spitz naevus egy gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es „csomó”, amely leginkább gyermekkorban alakul ki, vörös-barnás színnel. Jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén jelenik meg, panaszt nem okoz, de előfordul, hogy viszket vagy hámlik.
  • A veleszületett anyajegyeknél a nagyobbakra kell figyelni, mert kissé megnövekedett kockázatot hordoznak.

  • Az atípusos anyajegyek pedig abban különböznek a közönséges anyajegyektől, hogy általában változatosabb színűek, textúrájúak, nagyobbak. Megtévesztő megjelenésük miatt fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a melanomától. Nem csak a feltűnő anyajegyeket kell ellenőrizni

Az anyajegyszűréssel kapcsolatban el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy csak a feltűnő, gyanús, „csúnya” bőrképletek szorulnak alaposabb vizsgálatra. A bőrrák bizonyos típusai és stádiumai sokszor egyáltalán nem szembeszökőek egy laikus számára.
A basalioma például eleinte apró, fénylő, tömött csomónak tűnhet, ami idővel kifekélyesedhet, vagy varasodhat, ami miatt hegnek, sebnek tűnhet, de az esetek nagy részében nem tűnik olyasminek, ami mindenképpen gyanút kelt. A laphámrák szintén egy kezdetben jelentéktelennek tűnő bőrképletnek tűnik, később azonban érzékennyé válhat, vérezhet és viszkethet is, megvastagodhat, esetleg ki is fekélyesedhet.

 

Foto:123rf.com

A kezdődő melanoma sem nagy, vérző, erős színű anyajegynek tűnik. Eleinte nem feltétlenül nagyobb 1-2 milliméternél, és a bár a noduláris melanoma (ami egy bőrből kiemelkedő daganat), tipikusan kékes-fekete, de tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr.


Összegezve tehát elmondható, hogy egyáltalán nem csak a feltűnő anyajegyeket érdemes orvossal ellenőriztetni, sokszor a rendszeres szűrésen korán kiszűrt, apró bőrképlet bizonyul bőrráknak. Ez a korai felismerés és a szakszerű, sebészi eltávolítás pedig akár életet is menthet. Már akár a legveszélyesebbnek tartott melanomáról is érdemes tudni, hogy korán felfedezve és kezelve 98%-os lehet az ötéves túlélés esélye – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – Különösen hasznos e tekintetben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.