Meg kell várni az őszt az anyajegylevétellel?

Rosszindulatúság gyanúja esetén fontos az anyajegy eltávolítás

 

Az anyajegy levételénél számos kérdést kell megválaszolni, de a legfontosabbak a biztonságra, az egészségre vonatkoznak.

Az egészség megőrzéséhez pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés és kezelés jelentőségét. Mindezeket tekintetbe véve dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze az anyajegy eltávolításának legfontosabb szempontjaira hívta fel a figyelmet.  

Ezek a legfontosabb kérdések az anyajegy eltávolítás kapcsán

Amikor szóba kerül egy anyajegy eltávolítása, sok kérdés merülhet fel, amelyeket az orvosnak és a páciensnek együtt kell végiggondolnia:

  • Mi az indoka az anyajegylevételnek: kizárólag esztétikai okból szeretne tőle megszabadulni a páciens, esetleg olyan helyen van, ahol könnyen megsérülhet vagy az anyajegyszűrésen felmerült a rosszindulatúság gyanúja?
  • Ha eltávolításra kerül a sor, milyen módszerrel fog az történni: sebészi, szikével történő vagy lézeres kimetszéssel?
  • Készül-e szövettan az eltávolított képletből?
  • Mennyi idő alatt gyógyul a seb?
  • Történhet-e nyáron az eltávolítás?

Ez utóbbi kérdésre adott válasz sok másik kérdést is megválaszol: ha rosszindulatúság gyanúja miatt van szükség az eltávolításra, akkor azt a lehető leggyorsabban meg kell tenni, akár nyáron is. Szövettan minden esetben készül, bármilyen okból is történik az eltávolítás, és ezt legkönnyebben a szikével történő sebészi kimetszés után lehet megtenni, bár lézeres eltávolítás után sem teljesen lehetetlen. Ha azonban esztétikai oka van a levételnek, azzal érdemes megvárni az őszi-téli hónapokat. Ennek főként az az oka, hogy friss hegeknél az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében. Mindez pedig a sebgyógyulás miatt fontos – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Szabad-e a napon lenni anyajegy eltávolítás után?

A sebgyógyulást elő lehet segíteni

 

Amennyiben nyáron szükséges az anyajegy eltávolítás, nyilván nehezebb megoldani a megfelelő fényvédelmet, de mindenképpen erre kell törekedni. Ideális esetben ruhával kellene fedni a sebhelyet, de legalábbis kerülni kell a direkt napsütést. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a sebes felületet kevéssé kellene mozgatni, de ez nyilván nagyon nehezen kivitelezhető. Persze arra azért nyáron is lehet törekedni, hogy a páciens óvja, védje a heget. Ennek része az is, hogy a varratszedésig ne érje víz a heget, és szándékosan ne is végezzen a páciens izzasztó tevékenységeket, bár a természetes izzadás nyáron elkerülhetetlen. 

Foto:123rf.com


Azzal azonban minden évszakban elősegíthető a sebgyógyulást és csökkenthető a feszüléssel járó kellemetlenség, ha a varratok eltávolítása után körömvirág-, aloe vera- vagy más gyulladáscsökkentő készítménnyel rendszeresen kezeljük a területet.
Bőrrák gyanúja esetén tehát nem szabad halogatni az anyajegy eltávolítást, azt a legsürgősebben, akár nyáron is el kell végezni. Ha azonban a kimetszésnél a lehető legesztétikusabb végeredményre törekszünk, és a páciens is figyel magára a sebgyógyulás hónapjai alatt, nyári műtétek esetén is elérhető a gond nélküli sebgyógyulás, és a lehető legdiszkrétebb heg– hangsúlyozza Medgyesy doktor.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.