Miért akarnak világgá menni a gyerekek?

Farkas Luca gyermekpszichológus a gyermeki és tinédzserkori én kialakulásáról beszélt a Csak Csajok műsorában.

Fejlődés lélektanilag nem különbözik annyira a kisgyermekkori és a kamaszkori ”világgá menés, ugyanis mindkettő tulajdonképpen az én kialakulásának a része.

A kicsik az anya és a köztük lévő szimbiózisból szeretnének elszakadni. A gyerek így válik le a szülőtől, kialakul az „én” – addig egyként tekint anyjára és magára. A „világgá megyek” jelenség jelentkezhet bármikor. Oka lehet a dac, vagy valami sérelem; pl. testvér születése. A gyermek a határokat próbálgatja, kíváncsi, meddig boldogul egyedül. Fontos az intenzitás: ha csak mondja, hogy világgá megy, az normális; ha tényleg elindul, akkor gond van. Hagyni kell, hogy megfelelő felügyelet mellett kiélje magát a gyerek. Humorral, játékkal, szeretettel, türelemmel oldható.

Farkas Luca gyermekpszichológus szerint a kamaszkori elkülönülési vágy az identitás kialakulásának és a végleges leválásnak a jele. Mindkét elválás egyénfüggő, nem is annyira a szülő, mintsem a gyermek saját egyénisége befolyásolja az elszakadási vágy milyenségét. Személyiségfejlődés 4 nagy területe: bizalom, autonómia, önállóság, teljesítmény.

Ehhez jön még az identitás. Kamaszkori 3 nagy feladat: szülőtől leválni, nemi identitást meghatározni, felnőtt szerepet kitalálni (munka, hobbi). Ha a kamasz „világgá akar menni – nem ér haza időben, járja a várost – de közben nem ad okot aggodalomra, testi épségét nem veszélyezteti, ez normális folyamat. Ha ez veszélyekkel jár, akkor kóros problémáról beszélünk.

Forrás: