A lábszánkózás alapszabályai

A FIS Nemzetközi Sí Szövetség, amely nem csak az alpesi sít, hanem a sportág egyéb válfajait, így a síugrást, sífutást, mogulsízést is magában foglalja.

A télidő egyik leginkább arcon vágó jele, ha hullani kezd a . Egészen eddig kevesek képesek rá, hogy élvezzék a hideg nappalokat, a sötét és ködös reggeleket, tehát a tél egyéb ismérveit, azonban az első hóhullás után már esélyes a síszezon indulása. Valljuk be: ennek már többen határozottan örülünk, sőt: türelmetlenül várjuk!

Amíg Fridtjof Nansen ,,Sítalpakon Grönlandon át" c. könyve nem tette népszerűvé az 1890-es években a síelést – ahogy ő nevezte: a lábszánkózást -, addig nem is mutatkozott szükség rá, hogy kialakítsák a síkreszt. Azonban ma már 2011-et írunk, a síelés szinte tömegsporttá vált, és nincs nap a lejtőn kisebb-nagyobb sérülések nélkül.

A magatartási szabályzat

A Nemzetközi Sí Szövetség törvényerejű magatartási szabályzatot adott ki, ,,FIS (International Ski Federation) 10" néven. Területi hatálya az alpesi országokban és a sípályákon érvényes.

ap0at4tp5

A szabályok

1. Legyünk tekintettel a többi sízőre! Minden síelőnek úgy kell viselkednie (a sípályán), hogy másokat ne veszélyeztessen, és sérülést ne okozzon! Ez vonatkozik a megfelelő felszerelésre is.

2. Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk! Mindig a tudásunknak, a terepnek, a hó és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának megfelelően száguldjunk a lejtőkön!

3. A nyomvonalválasztás rendkívül fontos! A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztania, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is!

4. Előzés, kerülés: előzni szabad fölülről és alulról, akár balról akár jobbról, de mindig akkora távolságra, hogy az előzött síző bármilyen (akár váratlan) mozgásához elegendő teret hagyjunk!

5. A megindulással és a pályára besízéssel járó kötelezettségek: a sízőnek, ha állásából újraindul, vagy becsatlakozik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet!

6. Megállás: tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein! Bukásnál a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet!

sieles4

7. Fölmenet és legyaloglás: a följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható!

8. Figyeljük a jelzéseket! Minden sízőnek kötelessége a pálya jelzéseinek (a tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzet utasításait betartani.

9. Segítségadás: balesetnél kötelező segítséget nyújtani! Elmulasztása nem sportszerűtlenség, hanem büntetendő cselekedet!

10. Személyazonosságunk igazolásának kötelezettsége balesetnél: mindenkinek, aki a balesetnél jelen volt, függetlenül attól, hogy csak tanú, vagy a baleset részese, felelős vagy nem felelős a baleset bekövetkeztében, személyazonosságát meg kell adnia! Erre a baleset bírósági tisztázásánál lehet szükség.

Lázadás és be nem tartás

Amennyiben nem teszünk eleget a fenti pontokban foglaltaknak, a táborvezetők és a síoktatók az első esetben ideiglenesen, majd véglegesen is elkobozhatják az érintettek síbérletét.

Forrás: