Békebeli ízélmény: hajtogatott sajtos pogácsa

Egy jó pogácsa recept aranyat ér. Egy igazi békebeli, puha, levegős, hajtogatott változat meg aztán pláne.

Az utóbbi időben egyre bátrabban és szívesebben kísérletezgetek a konyhában. Ha olvasok valahol egy receptet, nem ragadok le a lemásolásánál, hanem azon töröm a fejemet, hogyan tudnám minél jobban nagycsaládosra szabni, hogyan alakíthatnám a mi ízlésünkre, milyen apró csavart tehetnék bele. Van, amikor sikerül a kísérlet és van, amikor nem.  De ez benne van a pakliban. És már a gyerekek is egyre jobban viselik…, na meg én is.

Nagyon sokféle pogácsa receptet őrzök a felmenőimtől, de sajnos pont a kedvencem, az az igazi békebeli – puha, foszlós, réteges – sajtos változat valami megmagyarázhatatlan oknál fogva nem maradt rám. Így állhatott elő az a a faramuci helyzet, hogy miközben nekem a pogácsasütés igazi múltidéző tevékenység, a modern technológia előnyeit – értsd internet – kihasználva álltam neki felkutatni a számomra legtutibb sajtos pogácsa receptjét. Találtam ilyet, találtam olyat, kipróbáltam ezt, kipróbáltam azt, de valahogy egyik sem volt az igazi.

Ekkor jutott eszembe, hogy talán körbe kellene néznem az egyik kedvenc gasztroblogomon, a Falusi libák oldalán is. (Nagy bánatomra egy jó ideje már nem frissül a blog, de a receptek attól még isteniek.) És hát mint még soha, most nem csalódtam. Köszönöm a receptet nekik. Az arányokon és a hozzávalókon kicsit módosítottam, mert nem volt mindenből megfelelő mennyiség itthon, de az ízélményen ez semmit nem változtatott.

Napraforgómagos hajtogatott sajtos pogácsa

békebeli sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 55 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg zsíros tejföl
  • 5 dkg zsír
  • 7 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 db háromszög sajt (pl. natúr vagy tejszínes Macisajt)
  • Hajtogatáshoz:
  • 2×5 dkg olvasztott vaj
  • 2×10 dkg reszelt sajt
  • Tetejére:
  • 5-10 dkg napraforgómag
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot és futassuk meg benne az élesztőt.
  2. A tészta hozzávalóit öntsük a robotgép táljába, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze.
  3. Langyos helyen kelesszük a duplájára.
  4. Az idő leteltével lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 7-8 milliméter vastagra és kenjük meg 5 dkg olvasztott vajjal és szórjuk meg 10 dkg reszelt sajttal.
  5. Hajtogassuk meg. (A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. Folytatván a hajtogatást mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam.)
  6. Hagyjuk állni negyed óráig a tésztát, majd nyújtsuk ki újra és kenjük meg a második adag olvasztott vajjal és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
  7. Újra hajtogassuk meg az előző módszerrel.
  8. Hagyjuk pihenni ismét negyed órát, majd nyújtsuk ki ujjnyi-másfél ujjnyi vastagra a tésztát. Szaggassuk ki belőle a pogácsákat és kenjük meg a tetejüket egy felvert tojással és szórjuk meg napraforgómaggal. Hagyjuk kelni a pogácsákat újabb negyed órát.
  9. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra légkeveréses álláson.
  10. Süssük a pogácsákat 15-20 percig.

békebeli sajtos pogácsa

békebeli sajtos pogácsa

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.