Otthonodban is retteghetsz, ha allergiás vagy…!

Sajnos nem vicc a fenti megállapítás – olyan dolgoktól tüsszöghetünk és köhöghetünk, amelyek otthonunk minden sarkában megtalálhatók. Mivel érdemes vigyáznunk és mit kell változtatnunk?

Az allergia kezelése nem egyszerű dolog – tudja ezt minden allergiás, aki időről-időre kénytelen szenvedni tünetei miatt, miközben mindenki más boldogan élvezi a kellemes időjárást odakinn. Talán meglepő, hogy saját otthonuk is tartogat az allergiások számára kellemetlen meglepetéseket. Ha odabent, a lakásunkban vagy házunkban is kínoznak az allergia tünetei, biztosak lehetünk benne, hogy az okok után érdemes a közvetlen környezetünkben kutatni…

1.Cserepes növények

Vegyük szemügyre növényeinket. A penész, a por és házi kedvenceink szőre bizony ezekről is leselkedhet ránk. Olyan helyekről, amelyekre végképp nem számítunk. A növények esetében a gombaspórák ártalmasak számunkra – a cserépben nőnek, de átterjednek a környezetünkre, a padlóra is. Hogy ennek esélyét csökkentsük, az elszáradt leveleket szedjük mindig le, használjunk cserépealjat és kerüljük a túlzott öntözést!

2.Állati szőr

Nos, sokan allergiásak a háziállatok szőrére, de nem is a szőrrel magával van a gond – sokkal inkább a nyálban, az állat vizeletében és székletében található fehérjével. Az elhalt hámsejtek a levegőbe jutnak, megtapadnak a szőnyegen, a kárpiton, a bútorokon. Az állatok szőre is összegyűjti ezeket, ahogy a pollent és a port is. Érdemes az állatot kívül tartani a hálószobán, és ha lehetséges, a lakáson is. Ha bent lakik, akkor pedig gyakran kell porszívózni, felmosni és persze kezet mosni az állattal való foglalkozás után!

photolibrary_rm_photo_of_carpet_with_dust-mite_inset

3.Szőnyegek

Bizony, sosem tudhatjuk, mi minden bújik meg szőnyegeinkben, ami az allergia tüneteit produkálja! Összegyűjtik a port és biztonságos kis otthont adnak a mikroszkopikus méretű poratkának, amelynek a széklete ugyancsak allergénnek számít. Az allergia kezelése érdekében használjunk szűrős porszívót, amely alaposan kitakarítja a szőnyeget, vagy fontoljuk meg a szőnyeg parkettára, laminált padlóra cserélését. A beltéri páratartalom maradjon 55 százalék alatt és a fürdőben érdemes ventillátort működtetni.

getty_rm_photo_of_book_louse

4.Könyvek

A köteteinken felgyűlő porban is megbújnak a poratkák és a penész spórák, könyvtetvek. Elkerülésüknek két ellenszere van, vagy gyakran leporszívózzuk a könyveket, vagy zárt dobozban tároljuk őket. A beltéri páratartalom csökkentésével és a penész eltávolításával – amely az atkák számára táplálékul szolgál -, egyébként ezen is sokat segíthetünk.

5.Kárpitozott bútorok

Sajnos, kanapénkon sem vagyunk biztonságban. Az allergia tünetei nem véletlenül erősödhetnek fel lakásunkban is– a kárpit kényelmes menedéket nyújt a poratkák számára. Ha nincs kedvünk gyakorta porszívózni a kárpitozott felületeket, váltsunk például műbőr vagy bőr garnitúrára. Jó tanács még, hogy a nedves helyiségekben használjunk párátlanítót!

6.Ágynemű

Az allergia kezelése során gondoljunk arra is, hogy ágyneműnkben sok időt töltünk, ezért az elhalt hámsejtek remek vonzerőt jelentenek a poratkák számára. Hogy távol tartsuk őket, legcélszerűbb allergénmentes huzatokkal ellátni a paplanjainkat, párnáinkat! Az olyan típusokat pedig mellőzzük, amelyeket nem lehet mosni.

getty_rm_photo_of_houseplant_with_mold_spores

7.Plüss állatok

Bizony nem lesz könnyű menet, de ha gyermekünknek poratka allergiája van, plüssállatai közelében valószínűleg csak rosszabb az állapota – ezért ezeket el kell távolítani a közeléből. Nem kell tőle eltiltani a plüss állatokat, de lehetőleg olyat keressünk, amelyiket lehet rendszeresen mosni. Mossuk ki hetente.

8.A fürdőszoba

A nedves és meleg helyeken sajnos esélyes, hogy elkezd fejlődni a penész. Gyakran nő a rejtett területeken. A legjobb védekezés az allergia-okozó ellen kellően tisztán tartani a fürdőt. A felületeket pedig végigtakarítani fehérítő oldattal.

photolibrary_rm_photo_of_dog_with_dander_inset

9.Konyha

A penész kedvenc helyisége! Ha a hűtőszekrényben van tálca, azt érdemes lecsepegtetni gyakran és ledörzsölni. A kis helyeken megálló víz vonzza a penészt, no és a penészes étel is árt az allergiásoknak, sőt kiválthatja azt. A szemetet és az élelmiszert zárt konténerekben tartsuk, mert ellenkező esetben vonzza a csótányokat. A kis éjszakai látogatók is rontanak az allergiások állapotán, egyes embereknél pedig ki is válthatják az allergiát.

10.Légkondícionáló

Bár otthonunkat hűvösen és szárazan tartja, ami segít az allergiásokon, ugyanakkor sokszor probléma forrása is lehet, ha a por meggyűlik a szerkezet belsejében. Még gomba is elkezdhet nőni odabenn. Nagy teljesítményű szűrővel, valamint annak gyakori cseréjével megelőzhetjük a bajt. A kültéri illetve ablakba szerelt egységet sem árt évente takarítani, fertőtleníteni!

Ha az allergia kezelésének listájához a fentieket is hozzáadjuk, bízhatunk közérzetünk javulásában!

Forrás: