Ökoházvezérlő okostelefon?

A Jadarhus ISOBO különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik

Egyre több széndioxid-semleges – vagyis a légkört üvegházhatású gázokkal nem terhelő – aktívház épül Európa-szerte. Norvégiában, Stavanger városában, egy komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében készült el egy aktívház, a Jadarhus ISOBO, amely különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik. Két évig követik nyomon a lakók tapasztalatait és a ház teljesítményét.

2011 végén fejeződött be a norvégiai Sandved West területfejlesztési projekt, amely három fázisban valósult meg: 12 családi ház, 18 sorház, valamint 36+12 apartman sorház épült meg. A projekt keretében 12 alacsony energia-felhasználású házat is építettek, továbbá egy aktívházat. Az ISOBO aktívház elsődleges célja, hogy többféle, különböző műszaki és energetikai megoldást teszteljen egy ház falain belül.

A modell másik funkciója megvizsgálni azt, milyen intézkedések szükségesek a lehető legoptimálisabb beltéri légállapot biztosításához. Az aktívház azzal a feltétellel került értékesítésre, hogy két évig nyomon lehessen követni a lakók tapasztalatait és az épület teljesítményét.

%25C3%25B6ko%2520kar%25C3%25A1csony1

Az aktívház megépítése során a környezetre gyakorolt pozitív hatás is fontos szempont volt. A területfejlesztési projekt több környezetvédelmi intézkedést is magába foglalt, úgymint a megfelelő terület kiválasztása, a hatékony közlekedési útvonalak kialakítása, az építkezés során az energiafelhasználás és az építési hulladék fokozott csökkentése.

A Jadarhus ISOBO aktívház azért kiemelkedő modell, mert a fenntartható építészeti megközelítéseken túl különböző technikai és műszaki megoldásokat is biztosít az energiahatékonyság érdekében. A tetőtéri ablakokon bejutó természetes fény növeli a szoláris hőnyereséget, valamint jelentősen javítja az életminőséget, a komfortérzetet.

A Jadarhus ISOBO aktívház modell 7 lépésben valósítja meg a fenntartható, pozitív energiamérlegű működést:

Napkollektorok: a ház 4 db, összesen 8 négyzetméter felületű napkollektorral rendelkezik, amelyek a használati melegvíz-szükséglet 50 százalékát képesek előállítani.

kornyezetbarat_otthon

Hőszivattyúk: a fűtéshez szükséges energia 85 százalélkát, a használati melegvíz-szükséglet 40 százalékát képesek biztosítani.

Földkollektor: a szellőztetési rendszerhez csatlakoztatva lehetővé teszi a belépő levegő előhűtését vagy előfűtését.

Kiegyenlített szellőztetés: friss levegő biztosítása minimális hőveszteséggel – 90 százalékos hatékonyságú szellőztetési rendszer.

Melegvíz-egység: a napkollektorok és hőszivattyú segítségével előmelegített víz két tartályban helyezkedik el: az egyik a melegvíz-használatot biztosítja, a másik a fűtéshez járul hozzá. A melegvíz-egység intelligens rendszer vezérlésével működik, hogy a legtöbb energia környezetbarát forrásból származzon.

Intelligens ablakok és árnyékolók: az intelligens rendszer segítségével az optimális szellőztetésnek megfelelően lehet nyitni és zárni az egyes ablakokat, a külső árnyékolók segítségével pedig, szabályozni a házat érő hőterhelést.

Napelem panelek: a házon 8 db, tetőbe integrált napelem panel található. A napelemek a világításhoz és az elektromos berendezések működtetéséhez szükséges energia kb. 17 százalékát fedezik éves szinten.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: