Környezetbarát sofőrök

Zöld megoldások autósoknak! A környezetbarát autó többé nem ellentmondásos kifejezés. Mindenkinek van rá lehetősége, hogy zölddé tegye autóját!

A jövőnkre is gondolnunk kell! Ez nem csak takarékoskodást, és a megfelelő életkörülmények kialakítását jelenti, de a környezetbarát életmód elsajátítását is! Szerencsére hazánkba is egyre inkább terjednek az ehhez kapcsolódó fejlesztések és kezdeményezések, kezdve a szupermarketektől, és multinacionális vállalatoktól az egészen hétköznapi emberekig.

Hiszen éppen erről van szó! Mindenki képes tenni azért, hogy óvja környezetét, és ez nem merül ki a szelektív hulladékgyűjtésben! Az autó teljesen általános, mindennap használt eszköz, mégis csupán kis hányadunk gondol bele, hogyan tehetné ezt a tevékenységet is zöldé.

kornyezetbarat8

Hibridek

Akik most szeretnék lecserélni meglévő autójukat, esetleg épp vásárláson törik a fejüket, mindenképpen vegyék számításba a hibrid kocsikat. Akárcsak a többi típusnál, egyre szélesedik az elérhető változatok skálája, hosszú távon pedig abszolút kifizetődő. Erre garancia, ha belegondolunk, hogy éves szinten mennyit tudunk spórolni az üzemanyagon.

Biodízel

Egyre inkább terjed a biodízel szerte a világon. Nálunk egyelőre még várat magára, illetve csak bizonyos helyeken beszerezhető, ám megjelenése után biztos választást jelent majd minden környezetbarát sofőrnek. Valamennyi dízel meghajtású autónál alkalmazható, amelyhez csupán néhány esetben lesz szükség minimális átalakításra.

Környezetkímélő és pénztárcabarát vezetési stílus

A sebesség megválasztása és a váltó használata egyaránt befolyásolja az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét. Bár első hallásra ez nem tűnik számottevőnek, havi és éves szinten nem kevés pénzt spórolhatunk meg, ha átállunk a környezetbarát vezetési stílusra. Az egyenletes, normál tempójú autózás alapvető a zöld sofőröknél.

 

shutterstock_73081675

Kalkulálj a károsanyag-kibocsátással!

Egyre több szerviz van, ahol beállítható és mérhető az éves szintű károsanyag-kibocsátása az autónak. Ennek követése pedig mérvadó az üvegházhatás mérséklődése szempontjából.

Parkolj le!

A legjobb megoldás, ha otthon hagyod az autót, és a tömegközlekedést választod, esetleg közelebbi távok megtételére biciklivel indulsz útnak. Ha ez nem kivitelezhető, igyekezz minimalizálni a kocsival megtett távot. Parkolj le a külvárosba, és használd a városi tömegközlekedési eszközöket, vagy gyalogolj! Ezzel megelőzheted a belvárosokban egyre gyakrabban kialakuló szmogot.

Forrás: