Így szépítsük balkonunkat!

Nőnek a városok, egyre kevesebb hely jut az embereknek, ahol nyugodtan élhetnek – különösen igaz ez a nagyvárosokra. Ám egy kis lakásban is ki lehet alakítani pihentető, zöld helyeket. Nyáron különösen szükség van egy erkélyre!

A természet és a növények rajongói bizony igencsak „meglőve” érezhetik magukat, ha kertes ház helyett lakásban kell élniük. De van, akinek ennyi a zöldből éppen elég is, és nagy élvezettel gondozza mini kertjét.  A nyári időszakban, különösen, ha nyaralásra nemigen futja, egy jó erkély hatalmas kincs. Egy hely, ahol a családi otthonban fellélegezhetünk és kert híján mégis kint ülhetünk a szabad ég alatt.

Sajnos sokan nem használják ki az erkély előnyeit, vagy csak kiugranak rá dohányozni. Pedig pár egyszerű ötlettel, no meg sok növénnyel csodálatos kis zugot alakíthatunk ki ezen a néhány négyzetméteren.

balkon9

Csupán tudni kell jól gazdálkodni a rendelkezésünkre álló hellyel. Töltsük meg színpompás növényekkel, dísznövényekkel – ez a legkönnyebb módja, hogy „zöldövezetet” varázsoljunk magunk köré és behozzuk a természetet az otthonba.

Tervezés

Az elsődleges feladat a tervezés. Az erkély állapotát, korát, a padló típusát számításba kell vennünk, valamint azt is, hogy mennyi súlyt bír el.

A dizájn lényege: olyan teret kialakítani, ahol nyugodtan lehet ejtőzni, tehát nem tanácsos agyonzsúfolni növényekkel az erkélyt. Noha ez egy, az épület nagy részétől „levált” rész, mégis érdekes, ha hasonló séma alapján alakítjuk ki, mint magát a családi otthont. Tegyük esztétikussá azzal, hogy a dekoratív díszítés harmonizál a belső térrel. Válasszunk az indiai, a japán, a keleties kertek stílusa között, hogy megtaláljuk a sajátunkat!

balkon2

Az erkélyen kialakított kertnek vannak bizonyos korlátai – a föld és a napfény is limitált számukra. Ezért célszerű egy kis kutatást végezni, mielőtt megvesszük a növényeket: melyek azok, amelyek ezen a kis helyen is ideális körülményeket biztosíthatunk? Tudnunk kell a virágok kiválasztásakor, a napfényt vagy az árnyékot kedvelik-e jobban, milyen gyakran kell őket locsolni és így tovább. A legközelebbi virágboltban vagy faárudában is felvilágosítást tudnak adni a növények gondozását illetően.

A tárolók 

Ahhoz, hogy a családi otthon erkélyét igazán attraktívvá tegyük, az élénk, színpompás virágoknak megfelelő kerámia tárolókra is szükségük lesz, a különféle méretű régi üvegek, tálak, vödrök mellett, melyeket ugyancsak felhasználhatunk növények ültetésére, tárolására.

Az erkélyen kialakított konténerekben a zöldségek is kiválóan megteremnek. Paradicsom, uborka, répa, retek, paprika, a padlizsán és a gyömbér is jól elél a tárolókban, a nagyobb növények számára pedig mélyebb tárolót keressünk. A veteményes mini kert mellett nevelhetünk gyógynövényeket is, így például koriandert, mentát és bazsalikomot.

balcony-garden-1

A hely kötöttsége miatt kialakíthatunk függőleges kertet a család erkélyén. Függő tárolókkal, kosarakkal, rácsokkal, polcokkal, asztalkákkal.

Bútorok

Egy szép erkély persze nemcsak a virágokról, növényekről szól. A meghitt, meleg környezethez hozzájárulnak a kerti bútorok is. Kellemes, természetes hangulatot teremthetünk rattan, fonott, kovácsoltvas, bambusz bútorokkal. Az erkély méretétől függően jöhetnek a kiegészítők is: szélharang, függőágy, redőnyök, díszes tükrök, virágdíszek, madáretető – ezek mind egy kicsit más, kicsit egzotikus külsőt kölcsönöznek az erkélynek.

Fények

Az erkély igazi hangulatát – különösen este – tökéletessé tehetjük, ha felszereljük gyertyákkal vagy kis LED-lámpákkal is. Ügyeljünk persze arra, hogy ezek ne érjenek hozzá a növényekhez és sose használjuk őket nagyon sokáig. A korábban kopár erkélyt kellemes, enyhén misztikus helyiséggé változtathatjuk a megfelelő fényekkel, kiegészítőkkel!

Ha készen vagyunk, egy ilyen erkély már kiválóan alkalmas lehet akár egy randis vacsorára, baráti borozgatásra, meditációra, sőt „kihelyezett munkahelyként” is funkcionálhat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.