Mérgező szobanövény – Ez lehet veszélyes a gyermekedre!

Az otthonunkban sok veszély leselkedik a kisgyerekekre, de az áram és az éles kések mellett egy mérgező szobanövény is komoly problémát jelenthetnek!

A kisgyermekek mindent kezükbe vesznek, széttépnek, megrágcsálnak. Csillapíthatatlan kíváncsiságuknak gyakran esik áldozatul egy-egy dédelgetett dísznövény, vagy féltve őrzött cserepes virág.

A kiborított virágföld, vagy a széttört cserép csak a kisebb bosszúság, ennél jóval nagyobb gondot okozhat, ha a gyerek a szájába vesz, esetleg le is nyel egy-két levelet. Ugyanis nem egy dekoratív szobanövény mérgező anyagokat is tartalmaz.

A Diffenbachia, közismert nevén a tarka levelű buzogányvirág mérgező szobanövény, ami olyan nedvet ereszt, amely az érzékeny bőrűeknél kiütést okozhat. Komiszár Lajos nyugalmazott egyetemi tanár, kertészmérnök a felnőtteknek is azt ajánlja, hogy a metszését, vagy egy-egy levél eltávolítását kesztyűs kézzel végezzék.

mergezo szobanoveny2

A leander mérge olyan erős, hogy még patkányok ellen is alkalmazzák. Szintén metszéskor okozhat problémát a nedvtartalma, de a növény minden része mérgező.

A fikusz szintén sok otthonban megtalálható. Tejnedvet ereszt, amely lenyelve, vagy sebre kerülve okozhat gondot.

A mérgező szobanövény a gyerekek mellett a háziállatokra is veszélyes. A kutyáknál gyomorbántalom, szédülés jelentkezhet, ha megrágják a növényt.

 

Forrás: Hirado