Zöldebb iroda, nagyobb megtakarítás!

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos az energiatakarékosság, és a legtöbb ember már tudatosan törekszik arra, hogy mindennapi élete során környezettudatosan éljen. Azonban életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, így elengedhetetlen, hogy az iroda, ahol dolgozunk is minél zöldebb legyen.

A WWF Magyarország az elmúlt évben új fűtésrendszerrel zöldítette tovább irodáját.

A WWF mindig is szem előtt tartotta a környezettudatosságot irodájának működtetése során, ezért is tartotta különösen fontosnak fűtésrendszere korszerűsítését. 2011 nyarán a Bosch felajánlásával ez meg is valósulhatott. Az igények felmérése után egy energiahatékony kondenzációs kazán érkezett a WWF-hez, amely ez alatt a rövid idő alatt is számottevő megtakarítást jelentett az alapítványnak.

A tél jelentős próbatétel elé állította a frissen beállított Bosch kazánt, mely kiválóan vizsgázott. A kezdeti finomhangolások során minden helyiségben az oda leginkább megfelelő hőmérsékletet állították be (19-20ºC a szobákban, alacsonyabb hőmérséklet a mellékhelyiségekben és a konyhában). A termosztát automatikusan szabályozta a szobák fűtését, így nem kellett a radiátorokkal egyesével beállítani az egyes helységek eltérő hőmérsékletét.

A kényelem persze csak egy szempont, a legfontosabb az volt, hogy jelentős károsanyag kibocsátást és költséget takarítson meg az iroda. Az előzetes becslések azt mutatták, hogy 20-40 %-kal csökkenhet a fogyasztás az akár 109 %-os hatásfokot elérő kazánnak köszönhetően, és a költségek is hasonlóan, 20-40 %-kal lehetnek alacsonyabbak. A tél folyamán rendszeresen figyelemmel követték a fogyasztást és összehasonlították az előző két év adataival.

Az eredmények igen meggyőzőek. 2009 telén összesen 8052 m3, míg 2010 telén 8620 m3 gázt fogyasztott az iroda. 2011-ben azonban – az időnként kiugróan hideg téli napok ellenére – a fogyasztás 5134 m3-re mérséklődött, azaz 42%-os megtakarítást sikerült elérni az előző évhez képest. Ez az érték bőven meghaladta a várakozásokat, és igen jól példázza, hogy a megfelelően beállított fűtésrendszerrel milyen sokat lehet spórolni.

A fűtés megfelelő működéséhez a karbantartás is rendkívül fontos, így nyáron érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Ezen kívül a gazmegtakaritas.hu oldalon rengeteg tippet és tanácsot olvashatunk arról, hogyan spórolhatunk gázszámlánkon, és akár online is kérhetjük szakember segítségét.

A WWF folyamatosan törekszik arra, hogy irodaépületét zöldítse. „Természetvédelmi szervezetként ez szorosan hozzátartozik a hiteles működésünkhöz, a kibocsátásainkat igyekszünk minél inkább csökkenteni, a megmaradót pedig megváltani offset programok segítségével.” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója. „A fűtésrendszer korszerűsítése után az energia-megtakarításra további terveink is vannak. Napelemet és napkollektort szeretnénk felszerelni, kihasználva a megújuló energiaforrások adta lehetőséget.” – tette hozzá az igazgató.

„Nagyon örülünk, hogy ilyen kiváló eredményeket sikerült elérni a kazán segítségével! Számunkra alapvető fontosságú az energiahatékonyság terjesztése, melyet egy civil szervezettel karöltve, a saját pozitív példánkon is be tudunk mutatni a nagyközönségnek. Egy ilyen kazán hosszú távú megtakarítást jelent, miközben kíméljük a környezetünket is.” – mondta Csohány Kálmán, a Bosch Termotechnika üzletágvezetője.

Forrás: https://napidoktor.hu/index