Vörös színű étel estére- ezért fontos

Nemcsak az befolyásolja a szívbetegség, a rák és más betegségek miatti halálozás kockázatát, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor eszünk meg bizonyos élelmiszereket – ez áll egy friss tanulmányban.

Június végén publikálták ezt a tanulmányt a Journal of the American Heart Association című folyóiratban, és azt a következtetést vonták le, hogy ha keményítőtartalmú nassolnivalót rágcsálunk főétkezések után, vagy ha nyugat-európai és amerikai típusú ebédet fogyasztunk (ami jellemzően finomított gabonát, zsíros sajtot és sonkát tartalmaz), akkor az növeli a kockázatát annak, hogy szívbetegségbe vagy valamilyen más betegségbe halunk bele. Azonban ha gyümölcsöt nassolunk reggeli vagy ebéd után, zöldséget eszünk vacsora mellé, továbbá tejterméket fogyasztunk esténként, akkor az csökkenti a halálozási kockázatot.

Mi az, ami csökkentheti a szív-és érrendszeri megbetegedések számát?

“Egyre tudatosabban figyelünk arra, hogy mit és mikor eszünk” – mondta Ying Li, a tanulmány vezető szerzője, aki a kínai Harbinban lévő Orvosi Egyetem Táplálkozási és Táplálékhigiéniai Tanszékének professzora. “A kutatási eredményeink feltárták, hogy a különböző ételtípusok mennyisége és az elfogyasztás időpontja egyformán fontos tényezője az egészségi állapotunk fenntartásának” – tette hozzá a professzor.

Li professzor kutatócsoportja 21 503 amerikai, 30 évesnél idősebb felnőtt 2003 és 2014 közötti táplálkozási szokásait vizsgálta meg. Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának az adatbázisa alapján állapították meg, hogy a vizsgálatban részt vevők közül kik haltak meg.

paradicsom

Fotó: 123rf.com

Azt figyelték meg, hogy ha bármelyik étkezés után magas keményítőtartalmú (például burgonyából készített) rágcsálnivalót eszegetünk, az legalább 50 százalékkal növeli a betegségek miatti halálozási kockázatot, és a szívbetegség miatti halálozás kockázatát pedig 57 százalékkal emeli meg. Akik finomított gabonából, zsírból, zsíros sajtból, sonkából álló és hozzáadott cukrot is tartalmazó ételt fogyasztanak ebédre (ilyen a tipikus nyugati stílusú ebéd), azoknak 44 százalékkal emelkedett meg a szívbetegség miatti halálozási kockázatuk.

Foto:webmd

Akik viszont ebédre a főfogás mellé fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, joghurtot és diót vagy mogyorót is, azoknak 34 százalékkal csökkent a szívbetegség miatti halálozási kockázatuk. Sőt, ha vacsorára sötét, vörös vagy narancs színű zöldséget, paradicsomot, hüvelyeseket vagy más zöldséget eszünk, akkor 23 százalékkal csökken a szívbetegség miatti és 31 százalékkal a bármely ok miatti halálozás kockázatunk. Ezek a kutatási eredmények Li professzor szerint segítenek az embereknek egészségesebb étrendet tervezni. “A jövőbeni étkezési ajánlásoknak és terápiás módszereknek figyelembe kell venniük, hogy a nap folyamán mely ételfajtáknak mikor van a legoptimálisabb fogyasztási idejük” – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: Szívderítő