Vashiány, vagy csak tavaszi fáradtság?

Tavasszal igen sokan panaszkodnak a szokásosnál nagyobb fáradtságra, aluszékonyságra. A tavaszi fáradtságnak nevezett állapot nem tekinthető betegségnek, így kezelést sem igényel, hiszen csupán átmeneti problémáról van szó.

Azonban, ha hosszabb időn keresztül fennáll, illetve, ha olyannyira nagymértékű, hogy már a mindennapokat is befolyásolja, úgy érdemes vashiányra is gyanakodni. A témában dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyászát kérdeztük.

A vashiány jellemző tünete a fáradtság

A vashiány/vashiányos vérszegénység egy igen gyakori állapotnak számít, mely gyakrabban fordul elő fiatal nőknél. Kialakulásában egyrészt szerepet játszhat a szervezet megnövekedett vas szükséglete (pl. terhesség, szoptatás), ritkább esetben a nem megfelelő vasbevitel (pl. diéta). A vas felszívódási zavaraihoz vezető kórképek, vérvesztéssel járó állapotok szintén hozzájárulhatnak a vashiány kialakulásához.

A vas elengedhetetlen fontosságú a normál vérképzéshez, mivel az oxigén-szállító molekula, a hemoglobin alkotórésze. A vashiány fennállhat önmagában is, ám súlyosabb esetben vérszegénységhez vezet (vashiányos vérszegénység).

Vashiány – Ezekre kell figyelni vaspótlás esetén

 

Milyen állapotok okozhatnak vashiányt?

  • Terhesség, Szoptatás
  • Elégtelen táplálkozás (vegetáriánusoknál gyakori)
  • Extrém sportolás
  • Fertőzések
  • Vérveszteséggel járó daganatos megbetegedések
  • Egyéb vérzés (pl. erős menstruáció)
  • Felszívódási zavarok (pl. gluténérzékenység)

A vashiány (és a vashiányos anémia) jellemző tünete a nagyfokú fáradékonyság, mely az idő előrehaladtával csak fokozódik (vaspótlás nélkül). Az érintett emellett dekoncentrált, depressziós, szédül, gyakran panaszkodik fejfájásra, heves szívdobogásra, valamint bőre sápadt, fogínye halvány.

Fotó: 123rf.com

Vashiány vagy tavaszi fáradtság?

“A tavaszi fáradtság és a vashiány okozta fáradtság mértéke gyakran hasonló, ezért laborvizsgálat nélkül nem lehet megmondani, mi áll a fáradtság hátterében. A tavaszi fáradtságot általában a fellépő vitaminhiánynak köszönhető (télen kevesebb vitamint juttatunk be, ráadásul a napfény hiánya miatt a D-vitamin szint is alacsony). Viszont amint egyre hosszabbak a nappalok, több a napfény, többet vagyunk a szabadban és egészségesebben táplálkozunk, a fáradtság fokozatosan megszűnik. Vashiány esetén azonban ez nincs így, a panaszok továbbra is jelen vannak, ráadásul legtöbbször egyéb tüneteke is csatlakoznak hozzá”– mondja dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyásza.

Legbiztosabbat csak a vérvétel mond

Amennyiben nem múlik a fáradtság, érdemes laborvizsgálattal ellenőriztetni a vas/vasparaméterek szintjét, hiszen csakis abból lehet megállapítani, mi is okozza pontosan a problémát. Amennyiben kiderül, hogy valóban vashiány az ok, úgy annak mértéke alapján szükséges kiválasztani a szükséges kezelést, illetve fel kell tárni, mi is áll a hiányállapot mögött (a vashiány mindig tünet, az okot pedig kezelni szükséges). A vashiány terápiája enyhébb esetben lehet csupán az étrend megreformálásra, ám súlyosabb esetben táplálékkiegészítő, recept nélküli/receptre kapható vas tabletták szedése lehet indokolt, olykor pedig vénás vaspótlás is szóba jöhet (ezt azonban már csak akkor, ha a vashiány vérszegénységet is okoz).

Forrás: Trombózisközpont