Tudtad, hogy a rizskorpa csökkentheti a bélrák kockázatát?

A rizs jótékony hatásai talán kevéssé ismertek, pedig egy igazi gyógyétel, mely sokféle panasz esetén hasznos lehet. 

A világ számos országában alapvető tápláléknak számít. Tálalhatjuk egyszerűen megfőzve, vagy megpárolva, sokféleképpen ízesítve, vagy más hozzávalókkal együtt keverve, sütve. Köretként szinte bármely ételhez illik: sültekhez, pörköltekhez, zöldségekhez, vagy akár szószos ételekhez, ám önmagában is tápláló étel.

A rizs jótékony hatásai a nyugati orvoslásban

A nyugati orvoslás – párhuzamosan a kínaival – felismerte azonban, hogy a rizs nagyon jó keményítőforrásglutén érzékenyek is fogyaszthatjáksegít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

A rizskorpát is vizsgálta a nyugati terápia, és úgy tartották, hogy a rizskorpa fogyasztása csökkenti a bélrák kockázatát.

A természetgyógyászatban régóta használják a rizst különféle emésztési zavarok orvoslására, a gyomorrontástól a vastagbél-megbetegedésekig. Enyhébb hasmenés és székrekedés esetén is alkalmazzák.

A rizs fogyasztás hátrányai a nyugati kutatások szerint

A hántolt fehér rizsben gazdag étrend gyakran kevés tiamint tartalmaz. A barna rizsben gazdag étrend ugyanakkor vas- és kalciumhiányt idézhet elő. A barna rizsben lévő korpa káros anyagokat, például fitinsavat is tartalmaz, amely gátolja a vas és kalcium felszívódását.

Foto:peakshop.hu

A rizs jótékony hatásai

rizs (Oryza sativa) kínai nevén Ku Ja vagy GU YA (rizs csíra), Csing Mi (rizs mag), Nuo Tao Ken Hszü (rizs gyöktörzs) igazi gyógyétel a HKO szerint. Kína legfontosabb étele. A kínai orvoslás a rizs magját (Csing Mi), a csíráját (Gu Ya vagy Ku Ja) és a gyöktörzsét (Nuo Tao Ken Hszü) egyaránt felhasználja.

Foto:rizskorpa.weebly.com

A rizs magjának a gyógyhatása

Magja (Csing Mi) a Lépet és Gyomrot élénkíti.

A rizs gyöktörzsének a gyógyhatása

Gyöktörzse (Nuo Tao Ken Hszü) lázra és veseelégtelenségre jótékony hatású.

A rizs csíra gyógyhatása

Sokan szenvednek gabona érzékenységben. Számukra érdemes csíráztatott rizst fogyasztani, melynek emésztés segítő hatást tulajdonítanak. A csíráztatás a magban lévő energiákat egy még dinamikusabb szintre emeli.

A HKO szerinti “ételmegrekedés” ellen használható. Ez lép- vagy gyomorelégtelenség következtében, illetve túl sok hideg étel elfogyasztásának hatására alakul ki a kínai orvoslás szerint. A hideg ételmegrekedés hányingerrel, túlzott nyálképződéssel vagy tiszta folyadék szájba való felöklendezésével, illetve a meleg ételek és italok utáni vággyal jár.

Foto:pixabay.com

A rizs csíra ezen szindrómákat gyógyítja.

A HKO szerint a csíráztatott rizs tulajdonsága: édes és semleges energia.

Az érintett meridián csatornák: a lép és a gyomor csatornái.

A rizs jótékony hatása: javítja az emésztést. Megszünteti a puffadást és a gabonák rossz emésztéséből adódó gondokat.

Adagolása: 10-15 gramm naponta.

További érdekes információkat az alábbi linken olvashat >>

 

Csodákat művel az elfelejtett rizs!

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.