Tudtad, hogy a kávé gyógynövény is? Így használd gyógyhatásai miatt

A kávé hatása jótékony is lehet, ha a megfelelő személynél, a megfelelő módon és adagban alkalmazzuk. A kávé ugyanis  – megfelelően alkalmazva – gyógynövény. Ismerkedjünk meg a kávé gyógyhatásával, valamint az esetleges ellenjavallatokkal.

Hány kávé a túl sok? Te mit gondolsz? 

A kávé hatása – a kávé, mint gyógynövény

A fitoterapeuták (gyógynövény szakértők) alapvetően kétféle problémára szokták a kávét javasolni.

Fotó: 123rf.com

 1. Ájulás: Ha valaki ájulásra hajlamos, enyhítheti a problémát a kávéban található, mindenki által ismert élénkítőszer, a  koffein, a bágyadtság elűzésének régi kedvenc és hatékony eszköze. Más koffeintartalmú italokat is alkalmaznak ájulás ellen, például a kínai teacserjéből készült közismert teákat (Camellia sinensis), a kóladió (Cola acuminata) italát, a dél-amerikai matéteát (Ilex paraguariensis), a brazil ajzóliánt (más néven guarana – Paullinia cupana), és a kakaót. A forró csokoládé is hatékony lehet, mivel abban is található teobromin, amely egy koffeinszerű vegyület.

 2. Asztma: A kávé, a teacserje, a koffeintartalmú kólák (kóladió – Cola acuminata), a kakaó és a csokoládé egyaránt növényi eredetűek, így a gyógynövény készítményekhez sorolhatjuk őket. Mindegyikük tartalmaz koffeint és más olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek az asztma tüneteinek az enyhítésében. 

  Javaslat: az asztmás betegek, ha nincs náluk a gyógyszerük, szorult helyzetükben igyanak meg néhány csésze kávét, amely hatékony hörgőtágító.


  Ezek az italok a koffeinen kívül két másik fontos, természetes asztma ellenes vegyületet is tartalmaznak – nevezetesen a teobromint és a teofillint – amelyek a koffeinnel együtt a xantinokhoz tartoznak. Ezek a vegyületek megszüntetik a hörgő görcsöket, és szabaddá teszik a légutakat. Ezeknek az asztmaellenes vegyületeknek a koncentrációja az ital fajtájától és egyéb tényezőktől függően változó. Általánosságban elmondható, hogy egy csésze kávéban van belőlük a legtöbb (kb. 100 mg csészénként), míg egy csésze tea, kakaó, vagy 3 dl kóla feleannyit tartalmaz. Egy 40 g-os csokoládé szeletben valamivel kevesebb van, mint egy doboz kólában.

Fotó: 123rf.com

Vigyázat! Sem a kávé, sem a többi asztmaellenes xantin vegyület nem teljesen veszélytelen. A koffein ugyanis álmatlanságot és idegességet okoz.

Természetes állapotukban azonban ezeknek az asztmaellenes vegyületeknek a mellékhatásai jóval csekélyebbek, mint az ipari társaié. A gyógynövényes terápiát asztma esetén mindig beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével.

Az arab kávé további gyógyhatásairól röviden:

 • ébren tart, segíti a gondolkodást, csökkenti a fáradtságérzetet;
 • serkenti a légzőközpontokat;
 • növeli a szívritmust és a véráramlást;
 • étvágy- és anyagcsere-fokozó;
 • víz- és epehajtó;
 • Alzheimer-kór, Parkinson-kór, 2-es típusú diabetes, májgyulladás és májsorvadás

Az arab kávé további gyógyhatásáról és az ellenjavallatokról itt olvashatsz >>

Ez a téma is érdekelhet! 

Azt tudjuk, mi történik ha kávét iszunk, most megmutatjuk mi lesz, ha nem

Forrás: Naturportál