Azt tudjuk, mi történik ha kávét iszunk, most megmutatjuk mi lesz, ha nem

Addig nem érzed magad formában, amíg le nem csúszik az első csésze kávé? Szeretnéd kipróbálni a koffeinmentes életet? Erre számíthatsz, ha egy teljes évre felhagysz a kávéval.

Reggel a kávé az első? Addig ne is szóljon hozzád senki, ameddig meg nem ittad? Mi lenne, ha megpróbálnád feladni ezt a függőséget? Vajon tudnál kávé nélkül élni? Esetleg még jobban is éreznéd magad? Megmutatjuk, hogyan reagál a szervezet, ha egyszer csak nincs több koffein.

Az első kávé nélküli napok valóban nehezek

Általában akkor jövünk rá, milyen erősen függünk a kávétól, amikor megpróbáljuk elhagyni az életünkből. Kávé nélkül valóban nehezek az első napok. Álmosak vagyunk, leesik a vérnyomásunk, fáj a fejünk – ám ezek csak átmeneti kellemetlenségek, ha ezen túljutunk, egy idő után el fog múlni a kávé utáni vágy. Fogd fel úgy, hogy elvonási tünetekkel birkózól, és ezekben a napokban igyekezz sokat pihenni, és igyál a szokottnál is több folyadékot.

Máshogy is fel lehet töltődni

Az álmosság és a kávé hiányában fellépő kimerültség érdekes felismeréseket is hozhat. Lehet, hogy kiderül, hogy korábban kellene lefeküdnöd esténként, mert a kávé csak a krónikus alváshiány tüneteit csökkentette. Lehet, hogy új reggeli rutinra van szükséged: egy pohár citromos víz, egy langyos zuhany, vagy pár nyújtó gyakorlat segíthet, hogy kávé nélkül is felfrissülj. De az is lehet, hogy egyszerűen rájössz: eddig túlterhelted magad, ezért érezted folyton szükségét, hogy koffeinnel pörgesd a szervezeted. Ilyenkor nincs más megoldás, le kell venned pár feladatot a saját válladról.

 

Kávé 02

fotó: pixabay.com

 

Nem érdemes túladagolni

A koffeinről egyre több kutatás bizonyítja be, hogy nem olyan ártalmas, mint amilyennek korábban hittük, sőt, egészségügyi előnyei is vannak a fogyasztásának. Ám sokan vannak, akiknek egyszerűen nem tesz jót: fellángolhat tőle az ekcémájuk, remeg a gyomruk, vagy rosszabbodnak a szorongásos tüneteik a koffein hatására. Sokan vannak, akiknek a délutáni kávé az esti alvásába is belezavar, így reggel még kimerültebben ébrednek, és újabb kávéra van szükségük, hogy egyáltalán elinduljon a napjuk. Ráadásul a koffeinhez hozzá lehet szokni, egyre nagyobb adagra van szükséged belőle, hogy ugyanazt az ébresztő hatást elérd. Épp ezért nem árt néha lejjebb adni az adagot, hogy ne érezd egyre rosszabbul magad nélküle, és ne kelljen eljutnod a túladagolásig, hogy egyáltalán érezz valamit a hatására.

 

Kávé 03

fotó: pixabay.com

Ilyen az élet kávé nélkül

A kávé feladása után sokan tapasztalják, hogy – ha elmúltak a kezdeti kellemetlen tünetek – jobban alszanak, és kipihentebben ébrednek. Aki elhagyja a kávét, elkezdi tudatosabban élni az életét. Rájön, mikor követel a teste pihenést, és a fáradtság tüneteit nem egy újabb adag koffeinnel nyomja el. Van, aki később újra megenged magának egy kis koffeint – egy kevés csokoládé, kóla vagy tea formájában, de már nem az automatizmus vezeti, hanem valóban akkor iszik ilyet, amikor nem lát más megoldást. Másnap pedig igyekszik más módszerekkel, például elegendő pihenéssel, testmozgással, energiát adó gyümölcsökkel és más egészséges ételekkel feltölteni az energiaraktárakat.

Kefir és kávé együtt: pár éve még egészen biztosan mindenki lebeszélt volna erről a kombinációról. Pedig egyáltalán nem olyan vad dolog, mint amilyennek hangzik, sőt, nagyon is jót tesz a testednek!

Ezért tegyünk kefírt a kávénkba

Forrás: https://napidoktor.hu/index