Torokgyulladásra nem kell antibiotikum?

A torokgyulladás az egyik leggyakrabban előforduló vírusfertőzés, mégsem érdemes rá antibiotikumot szedni, amíg természetes módszerekkel is csillapítható a betegség.

A gyógyuláshoz általában egy hétre van szükség, de a tüneteket enyhíthetjük az alábbi egyszerű tippek segítségével.

Gargalizálás sós vízzel

Vízbe feloldva a sónak enyhe fertőtlenítő hatása van, és megtisztítja a nyálkahártyát. Fél teáskanálnyi sót oldjunk fel két deci meleg vízben, és gargalizáljunk az oldattal. Naponta háromszor ismételve az öblögetést csökkenthetjük a gyulladás mértékét és enyhíthetjük a torokfájást.

A szervezet hidratálása

A fokozott folyadékbevitel hozzásegíti a szervezetet, hogy a felszaporodott váladékot minél előbb kiürítse. A meleg folyadékok – a tea, a leves – enyhítik a torokfájást. A kávét és a koffeines italokat azonban ilyenkor kerülni kell, mivel fokozzák a dehidratációt.

shutterstock_716898941

Méz és a citrom: mindig nyerő

A felforralt vizet hagyjuk lehűlni, amikor már csak langyos, facsarjunk bele citromot – ez a gyümölcs csökkenti a nyálkaképződést – és tegyünk hozzá mézet – ami enyhíti a gyulladást. Ha forró vízből készítenénk limonádét, mind a citrom, mind a méz értékes összetevői sérülnének a hőtől.

Fokozott C-vitamin bevitel

A C-vitamin támogatja az immunrendszer működését, így a szervezet hamarabb megkűzd a gyulladással.

Párásítás

Télen a torok nyálkahártyája könnyen kiszárad a hideg, alacsony páratartalmú levegőtől. Torokfájás esetén ez tovább súlyosbítja a tüneteket. Éjszakára állítsunk be légpárásítót a hálószobába, ezzel megelőzhetjük a száraz torok szindróma kialakulását.

shutterstock_77327326

Cukorka szopogatás

Ez fokozza nyálképződést, ami elősegíti a torok feltisztulását a váladéktól. Egyes sepciálsi gyógycukorkák enyhítik a fájdalmat is. Lehetőleg cukormentes változatot válasszunk, savanyú vagy mentolos ízben.

Meleg borogatás

Ha néhány percen át valamilyen átmelegített eszközzel masszírozzuk a torok környékét vagy enyhén meleg borogatást helyezünk rá, ellazíthatjuk a torkunkban lévő feszült izmokat. Naponta kétszer-háromszor érdemes ismételni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.