Torokfájásra, emésztési problémákra igyunk varjútövis teát

A középkori füveskönyvek a varjútövist (Rhamnus catharticus) a torok és száj megbetegedéseinek kezelésére, illetve zöld színezőanyagként említik. A babona szerint az ereje elűzi a démonokat. Lássuk, mire jó a teája?

A varjútövis előfordulása: Európában, Ázsiában, É-Afrikában, és É- Amerikában is fellelhető. Hazánkban erdőszéleken, mezsgyéken, bozótosokban, vagy száraz legelőkön találkozhatunk a növénnyel. A meszes talajt kedveli. Az érett bogyókat szeptembertől októberig gyűjthetjük, és szellősen kiteregetve, szárítsuk.

 

A varjútövis jellemzői

Cserje, 2-3 méteresre is megnő, de faként akár a 8 m magasat is elérheti. Ágai szürkék, általában tövisben végződnek. Levelei átellenes állásúak, néha bokros hatást keltenek.

Az elliptikus alakú levelek mindkét oldalán íves oldalerek futnak, a levélszél finoman fűrészes. A virágok májustól júniusig, a levélhónaljban elhelyezkedő bogvirágzat formájában figyelhetők meg. A virágszirmok fehéreszöldek. A 4-4 magot tartalmazó, augusztustól októberig termő, bogyós jellegű borsó nagyságú csonthéjas termések először zöldek, majd feketék lesznek és az ágakon csomókban helyezkednek el.

Foto:wikimedia

 

 

A varjútövis termését használjuk

varjútövis termése enyhe hashajtó hatású, miatt akut szorulás, esetén jól alkalmazható. A sokkal erősebb hashajtó hatású kutyabengével szemben a varjútövis terméséből készített tea még gyermekeknek is adható, ha biztos hatású hashajtóra van szükség.

A varjútövis tea készítése

  • zúzzunk össze 1 teáskanál szárított bogyót
  • öntsünk  a bogyókra 1 csésze hideg vizet, majd hagyjuk állni 8 órán keresztül
  • ha kész, szűrjük le és máris fogyaszthat
  • a szétzúzott bogyókra forró vizet is önthetünk; ebben az esetben csak 10 percig kell állni hagyni, és utána lehet leszűrni.

Esténként, esetleg reggelenként egy-egy csészével fogyasszunk belőle. Előfordul, hogy egyes vértisztító teák is tartalmaznak kis mennyiségben varjútövist. Szoktak a varjútövis kérgéből is készíteni hashajtó teát. Ez azonban sokkal erősebb hatású, mint a bogyókból készített tea.

 

A varjútövis homeopátiás felhasználása

D3-as potenciáltól a gyomor és béltraktus és a mozgásszervek megbetegedéseinek kezelésére, valamint az emésztés javítására alkalmazzák. A varjútövis teáját legfeljebb 1-2 hétig szabad fogyasztani, és a megadott mennyiséget figyelembe kell venni. A túladagolás rosszulléthez vezethet. Várandós és szoptató kismamáknak nem ajánlott!

A gyógytea főzésének aranyszabályai

Forrás: edenkert.hu