A gyógytea főzésének aranyszabályai

Sokan döntenek úgy, hogy az egészségük érdekében avagy kozmetikai célokkal gyógyteákat vetnek be. A természetes gyógymód kíméletes, de van néhány alapszabálya, amit érdemes betartani.

 

A gyógynövények kíméletesen és természetesen állíthatják vissza az egészségünket. Ugyanakkor fontos tudni, hogy van néhány szabály, amelyet be kell tartani azért, hogy a hatásuk maximális legyen.

 

gyógytea

Foto:123rf.com

 

A gyógyteák készítésének három féle módja van. Azokat a teákat, amelyek a gyógynövény leveléből vagy virágából készülnek, azokat leforrázzuk, majd legalább öt percnyi állás után leforrázzuk. Fontos, hogy ezen idő alatt fedjük le a bögre tetejét.

A magokból, gyökerekből, esetleg kérgekből készült teákat főzni kell néhány percig ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat, majd ezután kell leszűrni. Amíg hűl a tea, addig is érdemes lefedni.

Vannak ugyanakkor olyan teák is, mint például a csipkebogyó, amelyet áztatni kell azért, mert a benne lévő hatóanyagok magas hőhatás esetén elillannak. A csipkebogyóban például a C-vitamin bomlik el, ha leforrázzuk. Ezeket a teákat legfeljebb langyos vízzel kell felönteni és állni hagyni, szintén lefedve.
Az utóbbi teatípuson kívül a gyógyteákat frissen és melegen javasolt fogyasztani, úgy a leghatásosabb.

Hatékony gyógytea a vérnyomás csökkentésére és a pulzus szabályozására

Nem tanácsos napokig tárolni, mert elvesztik hatásukat.
A gyógyteákat is érdemes sötét, hűvös helyen tárolni, de azt is érdemes tudni, hogy lejárati idejük sokkal rövidebb, mint a hagyományos teáké. Ezért nem érdemes hosszan tárolni.

De mindenek előtt a legfontosabb az, hogy komoly tünetek esetében kérjük ki orvosunk és egy hivatásos természetgyógyász szakvéleményét. Vannak ugyanis olyan gyógynövények, amelyeket csak kúraszerűen lehet alkalmazni. Mindezen túl vannak olyanok is, amelyeket együtt nem lehet alkalmazni, ehhez pedig szakértelem szükséges.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.