Szórjuk a zaccot a kertbe – megéri!

Miért is ne használhatnánk fel, ha egyszer adott és igen jól jön a növényeknek? A kávézacc, mely a csésze alján összegyűlik, virágok alá is remek.

Minden alkalommal, amikor lefőzünk egy jó erős kávét, zaccot is kapunk vele együtt, melyek legtöbb esetben egyszerűen kilöttyintünk mosogatáskor valahová.

Jobban tennénk, ha kidobás helyett újrahasznosítanánk  a zaccot! Hogyan?

Nemcsak szépészeti célokra, cellulit kezelésre vagy éppen szagtalanítóként tökéletes a kávézacc. Szerves anyagként a kertben és a terasz növényeinél is csodásan beválik. A régi kávézacc ugyanis ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Ennél fogva a savas talajban növekedő növényeknél  trágyaként remekül használható. Az organikus talajhoz is adható, ugyanolyan mennyiségben, kültéri és beltéri növényeknél egyaránt.

egészséges tisztítószer_kávézacc

Foto:123rf.com

Még a magok elültetése előtt érdemes használni a kávézaccot. Ha összekeverjük a magokkal, bőséges termésre számíthatunk.

Ha például jobb retek és répa termésre vágyunk, a kávézacc és a vetőmagok összekeverése is hatásos lehet az ültetés előtt. A méretes dinnyéhez, paradicsomhoz és répához szintén jó ez a technika – a kávézacc, mint műtrágya. Ugyancsak jól használható a fűhöz. Segít a gombának is nőni. Vízzel keverve a kávézacc tökéletes folyékony trágya a talajnak.

kavezacc

Foto:123rf.com

Komposztálás

A természet a komposztálás lehetőségével hasznosít újra. A kávézacc nagyszerű szerves trágya. A savkedvelő növényekhez széles körben használják – rózsákhoz, rododendronokhoz, hydrangeához, azáleához, kamillához, áfonyához, eperhez. Biztosítja a nedvességet a talajban. A pH értéket csökkenti, ha körbeszórjuk kávézaccal a növények körüli talajt.

Kalciumban és magnéziumban is gazdag. Amikor elkezd bomlani, a kávézacc nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki, így érjük el a gazdag és egészséges termést. Ha növényeinket egészségesen kezeljük, saját étrendünket is javítjuk! Az egészséges talajból ugyanilyen növények származnak és jobban teremnek majd.

A férgek is kedvelik a kávézaccot

 Magas minőségű komposztot készíthetünk szerves hulladékkal, ha férgeket is teszünk bele. Hasznos módja az újrahasznosításnak és aranyat ér! A férgek ugyancsak szeretik a kávézaccot – sekély tartályokban tartva őket megélnek. Előbb a kávézaccot adjuk a talajhoz és utána a férgeket. Egy kis csésze zacc elegendő egy kis tartályhoz. Kiváló talajtakaró, miközben táplálja a férgeket. Tojáshéjjal is megspékelhetjük a keveréket. Szétszórva végig a kert talajában támogathatjuk tevékenységüket.

A kávézacc szerkezete lehetővé teszi a férgek számára, hogy megemésszenek minden más hulladékot. Képesek arra, hogy nagyobbra nőjenek a zacctól. Megvan az a képességük is, hogy szellőztessék a talajt, így juttatva azt további szükséges tápanyagokhoz, valamint a gyökereket elegendő oxigénhez. Adjunk kávézaccot a talajhoz heti egy alkalommal, mérsékelt mennyiségben.

Mire jó még a kávézacc?

A hangyákat távol tartja, ha régi kávézaccal körbeszórjuk a bolyokat. Ha a zaccot narancshéjjal kombinálva szétszórjuk a kertben, az a macskákat is zavarni fogja. A csigákat – a meztelen csigákat is – meggátoljuk abban, hogy tönkretegyék a kertet. Csökkentjük a zacc használatával a kártevők okozta gondokat. Megéri hát kipróbálni!

Tudtad, hogy a kávé gyógynövény is? Így használd gyógyhatásai miatt

Forrás: https://napidoktor.hu/index


4 hozzászólás

  1. Derpa

    Milyen férgekről ír? A képen giliszták vannak.

  2. Ilona

    Tisztelt …..Olvasók
    Én is gyüjtöttem a zaccot.Ki is szórtam a kertbe, ahogy leirták.A hangyákat nem elzavarta, hanem a környék összes hangyáját oda vonzotta a zacc, a mi kertünkben hangya találkozó volt.Beköltöztek a házunkba is.Hangya invázió volt, olyan volt a házunk fsz-je, mintha mákkal szórtuk volna be.Felhivtunk egy irtót, aki elmondta, hogy kb.5 alkalom kell mire kitudja irtani a hangyákat, alkalmanként 18 ezer Ft-ért, s honnan szedtem ezt az ötletet, ilyen hülyeséget még nem is hallott.Én nem ajánlom a kávé zaccot senkinek, hogy kiszórja a kertjében, hacsak nem szereti a hangyákat.