Sóval takarítani? Igen! Megmutatjuk mi mindenre jó

A só szerencsére még mindig olcsó és természetes alapanyag, mégis meglepően hatékony.

A só elengedhetetlen alapanyag a konyhában, de meglepődnél, hogy mennyi mindenre jó lehet még. Remekül felhasználhatod takarításra is, természetes és környezetbarát anyag, emellett pedig nagyon olcsó is. Mutatunk pár takarítási tippet, amelyben kiválóan tudod használni a sót is a többi drága takarítószer helyett.

  1. Folteltávolítás

A ruhákon lévő sárga izzadságfoltokat szinte lehetetlen eltávolítani, de a só csodákra képes. Áztasd be ruhát sós forró vízbe addig, amíg halványulni kezd a sárga folt. Ezután mosd ki a ruhadarabot a mosógép megfelelő programjával.

Szőnyeg vagy kárpit tisztításánál is jól jón, szórj a friss foltra vastag rétegben sót és hagyd, hogy felszívja a nedvességet. Ezután töröld le és a szokásos módon tisztítsd meg az anyagot.

Fotó: 123rf.com

  1. Mosogató tisztítása

Sóval nagyon jól lehetett vízkövet tisztítani. Keverd el fele-fele arányban szódabikarbónával, majd egy tömörebb szivacs segítségével dörzsöld át a mosogatódat ezzel az egyveleggel. Vízkőlerakódást és a zsíros szennyeződéseket is eltünteti. Kád esetében is beválik ez a tisztítási mód.

  1. Vécé tisztítása

Fél citrom levéhez adj hozzá 2 – 3 evőkanál sót. Alaposan keverd össze, és ha van otthon szódabikarbónát, azzal is dúsíthatod a keveréket, mert fokozza a tisztító hatást. Öntsd a keveréket a vécécsészébe, majd alaposan súrold át vécékefével az érintett felületet. Szépen leviszi a lerakódásokat.

Foto:pixabay.com

  1. Vágódeszka tisztítása

Mindig is nagy fejtörést okoz a háziasszonyoknak a vágódeszka tisztítása, ebben is jó segítséged lehet a só. Egy kis tálba önts forró vizet, rakj bele egy kanál sót és facsarj bele egy kis citromlevet. Ezzel az oldattal alaposan mosd át a vágódeszkádat. Nem csak tisztítja, de illatosítja és fertőtleníti is a vágódeszka felületét.

  1. Zsíros edények tisztítása

Serpenyőknél, öntöttvas edényeknél nagyon jól használható a só súrolószerként is. Fokozhatod a hatást, ha tisztítás előtt sós vizet töltesz az edénybe, és melegítés közben egy fakanál vagy fából készült spatula segítségével szépen fellazítod a lerakodásokat, majd utána a szokásos módon elmosogatod az edényt.

  1. Mosogatószivacs tisztítása

Ha kész vagy a takarítással, a mosogatószivacsodat is újjá varázsolhatod. Egy tálba keverj el egy negyed csésze sót 2 csésze vízben. Hagyd benne ázni éjszakára a zsíros, piszkos szivacsot, és reggelre szépen megtisztul a szennyeződésektől.

Forrás: ripost.hu

A szódabikarbónát számtalan dologra felhasználhatjuk, akár a főzéshez, akár fertőtlenítőként, tisztítószerként, vagy szervezetünk gyógyítására.

7 dolog, amire használhatjuk a szódabikarbónát

Forrás: https://napidoktor.hu/index