Mire jó a homoktövis? – 5+1 tipp, amiért nagyon érdemes alkalmazni

Még májzsugorodás ellen is segíthet

Ha csupán az immunrendszer erősítése a célunk, már érdemes próbát tenni ezzel a növénnyel: a homoktövis kívül-belül alkalmazható, számos előnye van és csodás hatásokkal bír.

Biztosan láttunk már krémeket, amelyek a homoktövis előnyös hatásaival segítenek a bőrnek. Ez a mutatós növény külső és belső használatra is alkalmas, számos áldásos tulajdonsága van.

A homoktövis hatékony immunrendszer-erősítő, de nem ez az egyetlen jótékony hatása. Lássuk azokat az előnyöket, amiért mindenképp próbát kell tenni a homoktövissel!

homoktövis

Fotó: 123rf.com

1.Bőrbetegségek: herpesz, pattanások, sőt pikkelysömör esetén is érdemes megpróbálkozni a szárított homoktövis alkalmazásával – naponta 20-30 grammot keverjünk ételünkbe belőle. Frissen napi 100 gramm fogyasztása javasolt.

2.Égési sérülések: a homoktövis olaja kiváló hámregeneráló. Bátran lehet ezért alkalmazni az égési sérülések kezelésére, segíti a gyógyulást és a hegek eltüntetését is. Nem mellesleg jó fájdalomenyhítő.

Az érintett bőrfelületet napi 2-szer vagy 3-szor javasolt bekenni homoktövis olajjal.

Ha az égés komoly, friss és összezúzott homoktövisből lehet borogatást készíteni. A termést steril gézzel rögzítsük a megégett bőrterülethez. A szárított homoktövis szintén alkalmas borogatáshoz, ilyen esetben vízzel szükséges pépesíteni és csak így lehet a sebre rakni.

3.Hasonló a naptejhez: a homoktövis olaj külön előnye, hogy segít megelőzni a napégést, ugyanis vannak UV-sugárzásszűrő tulajdonságai.

4.Bélfertőzések és hasmenés: súlyos hasmenés és bélfertőzés esetén a szárított, por állagú homoktövis áfonyával keverve hatékony gyógyír. Napi 3 teáskanálnyit kell fogyasztani a keverékből, éhgyomorra. Először 10-15 percen át tartsuk a nyelv alatt, majd vízzel nyeljük le.

5.Májzsugorodás esetén is használható: hatásos gyógymód lehet a homoktövislé májzsugorodás esetén. Előnye, hogy gátolja a fertőzést, májregeneráló és epeelvezető hatással is rendelkezik.

Ezen probléma ellen éhgyomorra kell fogyasztani a homoktövislét – napi 100 millilitert, fél órával evés előtt, 2 héten át.

6.Jóindulatú és rosszindulatú daganatok: a homoktövis szintén tagadhatatlan előnye, hogy még egyes ráktípusok ellen is bevethető.

Ilyen az emlőrák, a Hodgkin-féle rosszindulatú limfóma, de jóindulatú daganatokra is ajánlott az alkalmazása.

homoktövis

Fotó: 123rf.com

Egy tanulmány szerint a homoktövis kúra nyers vegetáriánus étrend utáni alkalmazása igen jótékony hatású. Egy hónapon át napi 200 ml friss homoktövislé fogyasztása javallott, vagy almalével keverve, éhgyomorra 500 ml.

A homoktövis lehetőség szerint legyen hidegben tárolt és ne túl frissen szedett (kb. 5 napos már jó).

Forrás: Adrina - napidoktor.hu