Miben különbözik az ayurvédikus masszázs a többi masszázstól?

Míg a többi masszázs esetében a masszázshoz használt olajnak vagy krémnek nincsen gyógyító funkciója, addig ayurvédikus masszázs esetén a vivőanyag is nagyon fontos.

Ayurvédikus masszázst csak 100 % hidegen sajtolt növényi olajokkal végzik.Ez azért van így, mert a másod- vagy melegsajtolással nyert olajok a hidegen sajtolt olajokkal szemben nem tartalmaznak elegendő hatóanyagot. Az olajok megfelelő, az adott személyhez pontosan illeszkedő olajok kiválasztása létfontosságú az ayurvédikus kezeléseknél.


Az Ayurvéda szerint az embert ugyanúgy, ahogy mindent ezen a Földön, 5 őselem alkot. Ezek az éter (ezt tér néven is szokták említeni), a levegő, a tűz, a víz és a föld. Mindenkiben jelen vannak ezen elemek tulajdonságai, például a levegő száraz hatása, a tűz égető érzése, a víz nyugtató és olajozó hatása, valamint a föld szilárdsága, stabilitása.

Fizikai jellemvonások szerint, attól függően, hogy kiben melyik elem van jelen dominánsabban, különböző Ayurvédikus személyiség- és testtípusokról, ún. Prakrutikról beszélhetünk.


További hasznos információkat az alábbi linken olvashat >>

 

Simogató bemelegítés, erőnléti edzés helyett. Bár a sportmasszázs nem éppen a leggyengédebb masszázs, hatása viszont tagadhatatlan.

Sportmasszázs

Forrás: Naturportál