Lehet, hogy rosszkor issza a kávét?

„Vannak konfliktusok, amelyeket már a kávé illatára is megoldódnak” – tartja a mondás. A kávézás nagyhatalma – sokak szerint kiérdemelte Magyarország azt, hogy így emlegessék.

Ezért is tartották a World of Coffee rendezvényét Kelet-Európában először hazánkban.

Budapesten több mint 40 olyan speciality kávézó van és több, mint 100 olyan vendéglátó helyiség van, ahol magas minőségű kávét forgalmaznak – mondta Dávid Bence, a Speciality Coffee Association kommunikációs koordinátora.

Czinege Tamás gasztronómiai tanácsadó elmondta: tudományos kutatások szerint az egészséges mennyiség a napi 2-3 kávé, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a vérnyomást is megemeli a kávé fogyasztása. Éhgyomorra nem ajánlatos inni, a nap első kávéja a legmeghatározóbb, ezért a körülmények is fontosak, az időzítésre fontos figyelni.

Frei Tamás kávézó tulajdonos szerint egy órával az ébredés és a felkelés után kell meginni az első kávét, hiszen az első órában tele van a szervezet olyan dolgokkal, amelyeket ki kell adni. Véleménye szerint az olaszok csinálják jól, hiszen ők felkelnek, elvégzik reggeli teendőiket majd munkába menet megisszák a nap első kávéját. Ez a legjobb – fogalmazott Frei Tamás.

Nem csak a látvány, az ízélmény is fantasztikus! A Dalgona kávé mindenkit levesz a lábáról. Ez a habos csoda emellett roppant olcsó; mutatjuk, hogyan készítsd!

Dalgona kávé- az új őrület – recepttel

A kávézás idejét nem csak a bioritmusunkhoz kell igazítani, hanem érdemes a napi tevékenységeinkkel is összehangolni. Nagyon sok folyadékot kell inni mellette, hiszen ha ezt nem tesszük, dekoncentrálttá fogunk válni – véli Czinege Tamás.

kavezacc

Foto:pixabay.com

A kávé antioxidánsokat tartalmaz és gátolja az öregedést is az A-, E-, és C-vitaminnal köszönhetően, azonban a kávészemek csak precíz pörköléssel tartják meg vitamintartalmukat. Török Ádám bagira pörkölő szerint leginkább az arabicának vannak kedvező élettani hatásait, de abból is csak akkor jön ez elő, ha minőségileg van pörkölve és elkészítve – fogalmazott a pörkölő.

A szívnek és a léleknek is jót tesz egy finom kávé

A kávé a farmon születik, de a pörköléskor költözik bele a lelke. A mai technológiának köszönhetően már másodpercek is számítanak egy-egy íz világ megteremtésénél. Ahogy a szőlőnél, a kávénál is jól tükröződik a termelőterület, ahonnan származik a kávé. A cserje típusa is meghatározza a kávé ízét – mondta Török Ádám.

Fotó: 123rf.com

A legismertebb az arabica és a robusta, mindkettő más élettani hatást fejt ki. Török Ádám az arabica kávét ajánlja, hiszen a robusta gyakorta okoz gyomorpanaszokat. Az élénkítő koffeintartalmú kávé nem csak a központi idegrendszerre, hanem a szívre, vérerekre és a vesére is hat. Vízhajtó hatása is van, segít abban, hogy a szívünk jobban pulzáljon, ami az erek flexibilitását is segíti – vélekedik Török Ádám.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. K. N.

    Há´ évekkel ezelőtt még napi négyet is megittam, az igaz, ámde mióta kb. ´17. tavaszán inszomniás lettem, azóta -sajnálom- mondhat nekem bárki bármit, mégiscsak a koff-mentes változat híve vagyok.