A legújabb trend az izmos férfi

A testépítéstől kozmetikusig: a test igények szerinti átalakítása, a szemöldökszedés, a test szőrtelenítése nem új keletű a férfiak világában, már a rómaiak is sokat gyötörték magukat a szépségért.

De mire utal, ha túl sokat foglalkozunk magunkkal? Hol a határa a kényszeres alakformálásnak?

Koronként változnak a női és férfiideálok, ám az elmúlt években egyre több női vonást találunk a fiatal fiúk megjelenésében.

A Szegedi Piarista Gimnáziumban a napokban erről is beszélgettek a 12./B-sek, akiket a Kossuth Rádió stábja is megkérdezett arról, milyen manapság a trendi srác. Többek véleménye is az volt, hogy a mai fiúk gyakran szedik a szemöldöküket, szőrtelenítenek, kontyot hordanak.

Egyikük szerint azok a lányok hajlamosak feminin típusú fiúkat választani, akik a közösségnek, a közösségi médiának szeretnének megfelelni. A diákok szerint a lányok lassan elnyomják a fiúkat, ezért a lányok férfiasabbak, a férfiak pedig nőiesebbek.

„Nagyon jó, hogy a feminizmusnak köszönhetően a nők kiharcolták a szavazati jogukat, de a feminizmus kezd átmenni egy femináci mozgalomba, amelynek nem is az a lényege, hogy a nő egyenrangú társa legyen a férfinak, hanem mindenben le akarja győzni azt” – fogalmazott az egyik diák. A lányok pedig azt mondják, hogy a hagyományos női szerep mellett kicsit többet szeretnének, például karriert.  A diákok szerint e kettőt tudni kell egyensúlyba hozni.

Összemosódtak a határok

Erős Erika szexuálpszichológus szerint ma a férfi és női szerepek közötti határok összemosódtak.

Ahogy változnak a nők, úgy változnak a  férfiak is a tükörjelenség részeként. Ha valaki kevésbé nőies, a mellette levő férfi kevésbé lesz férfias – magyarázta a szakember.

A jelenség önáll trendként is vizsgálható. A kilencvenes években híresült el a metroszexuális jelző, amelynek lényege, hogy azokban a külsőségekben, ami korábban a nők sajátossága volt, már a férfiak is előtörtek.

A médiának ebben Erős Erika szerint különösen meghatározó szerepe van, de  a divatdiktátoroknak is, akik rájöttek, így jobban el lehet adni a férfiaknak bizonyos termékeket.

hasizomgyakorlat

Divat lett az izom

A legújabb trend külsőleg egyébként az izmos férfi, de a belső motiváció ugyanaz: emögött azt hangsúlyozzák, hogy joguk van arra, hogy vágyjanak rájuk – húzta alá Erős Erika. Hozzátette: a vágyat arra nézve, hogy vágyjanak rájuk, általában a nőkkel azonosítják a szakértők, de ez most megjelent a férfiak körében. Céljuk, hogy kapjanak minél több elismerést, bókot – amely egyébként sok esetben a nárcizmus egy megnyilvánulása is lehet egyes feltételezések szerint.

A motiváció, hogy magamat mutassam meg és csodálatot keltsek, mindenképp az önimádat egyik jele Erős Erika szerint. Mint mondta, ennek legismertebb példájaként sokan David Beckhamet emlegetit, aki első megtestesítője volt a jelenségnek.

Ezek a férfiak arra fókuszálnak,  hogy önmagukat imádják. Hogy ki van mellettük, az másodlagos kérdés – szögezte le a szakember, hozzáfűzve, hogy e férfiak azt szokták hangsúlyozni, hogy ha a nőknek a feminizmussal joguk van férfiasan viselkedni, akkor nekik is joguk van a női oldalukat megélni.

izom

Meddig mehetünk el a testkép átalakításában?

Erős Erika szerint, ha szélsőséges megnyilvánulást tapasztalunk, annak mindig van valamilyen mögöttes oka.

“A férfiak és nők két pólust kell, hogy képviseljenek, ha nem így van, nem lesz vonzás közöttük. Bár ez trend és az egyenjogúság fontos érték, de az egyenlőséggel kár összemosni, hiszen ez olyan lenne,  mintha minden egyszínű lenne a világban. Maradjanak a nők szépek, a férfiak erősek, akik biztonságot tudnak nyújtani” -fogalmazott a szexuálpszichológus.

A nők is tudnak erősek lenni Erős Erika szerint, és szerinte ugyan a férfias tulajdonságokkal szemben élnek bizonyos előítéletek –  például az agresszió terén, amit elsőre negatívnak gondolunk -, de azért valamilyen “életrevalóságnak” működnie kell.

“Jó lenne, ha békés világot tudnánk létrehozni, de jelenleg ez még messze áll a valóságtól” – fogalmazott Erős Erika.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.